Chauffeurs De 12 Hoven in het zonnetje gezet

WINSUM – Vrijdagmiddag kregen de chauffeurs van De Twaalf Hoven een ontspannende middag aangeboden. In het voormalig restaurant van het verzorgingscentrum hadden Melvin Folkerts en Rutger Vrij een High Tea georganiseerd voor deze vrijwilligers. Het was het laatste schoolproject voor de deze week geslaagde studenten Maatschappelijke Zorg (persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen) aan de Noorderpoort.

Melvin Folkerts: “De vrijwilligers van De Twaalf Hoven doen veel voor de organisatie. Ze helpen in de ochtend en middag om de bezoekers van de dagbesteding van thuis op te halen en weer veilig naar huis te brengen. Ook bij regen, storm en sneeuw.”

Folkerts benadrukt in z’n verhaal dat zonder deze vrijwilligers de dagbesteding er niet zou zijn. Externe vervoerders voor de dagbehandeling is niet op te brengen.

Daarnaast is een voordeel van intern vervoer dat er door de vrijwilligers bijvoorbeeld makkelijker uitstapjes met bewoners kunnen worden geregeld. Een middagje winkelcentrum Paddepoel in de stad, een bezoek aan de dierentuin in Emmen en een visje eten op Lauwersoog zijn in het verleden succesvol gebleken.

Melvin Folkerts en Rutger Vrij aan het woord

“De reden van de ontspannende middag in de vorm van een High Tea is, dat we de vrijwilligers in het zonnetje willen zetten en bedanken. Ook het sociale aspect is belangrijk; we willen de vrijwilligers de mogelijkheid bieden om contact te kunnen leggen met elkaar”, aldus Rutger Vrij. Folkerts vult aan:”Door de verschillende ‘werktijden’ zien de chauffeurs elkaar nauwelijks. Dit is een mooi moment om ervaringen met elkaar te delen in een gemoedelijke sfeer.”

Koos Pettinga, casemanager dagbesteding (binnen De Hoven ‘koosmanager’), wilde ook nog even wat kwijt.

Koos Pettinga

Hij sprak zijn waardering uit en bedankte de chauffeurs voor hun diensten in de afgelopen jaren en gaf nogmaals aan dat deze groep van 15 man, binnen de 110 vrijwilligers die de zorginstelling in Winsum telt, onmisbaar is.

Meer dan alleen rijden

De functie chauffeur is meer dan mensen van A naar B rijden zo blijkt. Voorbeelden uit het verleden worden aangehaald; mensen die nog moeten worden aangekleed of van het toilet moeten worden gehaald.

WinsumNieuws schoof even aan tussen de vrijwilligers en sprak met Roel Postma (75) uit Baflo en Eenrumer Thees Staal (67).

Roel Postma en Thees Staal

Postma, die als kraanmachinist in 1994 een ongeluk kreeg en daarna als asfaltlaborant aan het werk ging, werd na zijn pensioen door dochter Jeannet, zelf werkzaam op De 12 Hoven, geattendeerd op de functie van chauffeur. “Na een gesprekje met Atie Rentema, coördinator vrijwilligers, zeiden we tegen elkaar ‘Laten we het maar proberen’. Dat was ruim 5 jaar geleden en ik ben er dus nog steeds”, aldus de Bafloër, die eraan toevoegt “Ik doe het met heel veel plezier. Het visje eten met de bewoners is een feest. Als je die mensen ziet genieten, geniet ik ook. Daar doe je het allemaal voor!”

Thees Staal, die meer als 3/4 van z’n leven achter het stuur in een vrachtwagen heeft doorgebracht, is sinds 2014 als chauffeur verbonden aan de zorginstelling. “Er stond een oproep in ’t Mekeltje (De Wiekslag, red.), heb  gereageerd en kon eigenlijk direct aan de slag. Als vrachtwagenchauffeur, die van maandagochtend t/m vrijdag/zaterdag onderweg was, had ik geen hobby’s. Daar was gewoon geen tijd voor. Dat maakte het ook makkelijk om dit te gaan doen. Heb er nog geen moment spijt van gehad. De betrokkenheid met de mensen is leuk. Al ik bijvoorbeeld in Zoutkamp de heer Iwema ophaal is het vaak ‘Heej dikkop, bist ‘r ook weer?’ en krijgt hij het onderste uit de kan van z’n lieve vrouw. Dat is toch prachtig?”, aldus een lachende Staal.

Naast het chauffeur zijn houdt de Eenrumer vanaf het eerste uur ook de taxibusjes in de gaten wat betreft de olie, verbandtrommels, brandblussers, liften, etc. Daarnaast heeft hij al enkele aanpassingen in de wagens gedaan voor het gemak en veiligheid van de passagiers.

Dank

De High Tea werd gesponsord door COOP Sietsema (Baflo). De rozen met bedankkaartjes, die aan het eind van de middag werden uitgedeeld aan de vrijwilligers, door Salon1889 en Flower Design uit Winsum.

De muzikale omlijsting deze middag kwam van Koos en Joke. Geen Koos Alberts en zijn Joke. Al leek het er eerst wel op toen er werd ingezet met ‘Ik verscheurde je foto’. Nee, het betrof hier Mit Mekoar, het gelegenheidsduo met het genre “Van Rock tot Rollator”. Uiteraard stond ook ‘Het kleine café aan de haven’ op de setlist deze middag, dat uitnodigde tot zeer ‘spontaan’ meezingen…………….na een vriendelijk, doch dringend verzoek van Joke.

Cookieinstellingen