Groninger Bodem Beweging wint Rode Reus Prijs

Foto: sp.nl

HILVERSUM – De SP heeft tijden het landelijk congres gisteren in Hilversum de Rode Reus Prijs uitgereikt aan de Groninger Bodem Beweging. Linda Visser, voorzitter van de SP-fractie inde raad van Eemsmond en anti-aardgasactivist: “Geweldig, trots, fantastisch dat deze prijs naar Groningen is gegaan.’

De prijs is vernoemd naar de Limburgse activist Dirk de Vrome, die eind jaren zestig begin jaren zeventig menig Zuidnederlands gemeentebestuur, sociale dienst, mijndirecteur,  of andere instelling als met een koevoet te lijf ging om het op te nemen voor onrechtvaardige behandelingen van mensen. De Vrome kwam voort uit het anarchistische milieu;  hij is later toegetreden tot de SP. Hij dankt de bijnaam aan zijn tamelijk grote gestalte waardoor hij in de regionale media de bijnaam Rode Reus kreeg.

De Groninger Bodem Beweging was voor de prijs genomineerd, met PO in Actie (onderwijs), Young & United (jeugdloon acties FNV en SP jongeren), de groep Referendum tegen de Sleepwet (uitbreiding bevoegdheden AIVD en MIVD) en het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (uitgeprocedeerde asielzoekers en migranten zonder verblijfsvergunning)

In de aanbeveling stelde de SP: “De Groninger Bodembeweging verdient de prijs voor de inzet voor een veilig Groningen.” De leden van de SP hebben de met een enorme meerderheid aan de Bodem Beweging toegekend.

De delegatie van vier personen van de Bodembeweging viel tijdens het SP-congres op een daverend applaus ten deel. Namens de vier personen tellende delegatie nam Jelle van der Knoop, voorzitter van de Bodem beweging de prijs in ontvangt: “Deze prijs is voor alle Groningers die hun eigen strijd voeren. Dat zijn stuk voor stuk rode reuzen,” zo zei hij.

Tekst: Berto Merx

Cookieinstellingen