Cursus kunst bij ’t NUT Hogeland

Foto: NUT Hogeland

HOGELAND – ’t NUT Hogeland organiseert een korte cursus kunstgeschiedenis in de maand maart. De cursus ‘Kunst uit de doeken, beeldverhalen’wordt gegeven door Janneke Gelling en besllaat vier avonden en een excursie.

In beeldverhalen is er aandacht voor de inhoud en vormgeving van de individuele kunstenaar, stijlperiodes, cross-overs en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Belangrijk is de factor tijd, waarin en waarom de werken zijn ontstaan. Niet alleen wat heeft de kunstenaar bezield, maar ook wat  doet het met zijn beschouwer. Door goed te kijken, te analyseren en interactie wordt geprobeerd inhoud en vormgeving van een kunstwerk te ontrafelen( iconografisch en formeel). Hierbij wordt aandacht geschonken aan de esthetiek en werkelijkheidsweergave. Er wordt geoefend met compositie, ordonnantie, vormgeving en beeldtaal.

Wat komt er aan bod ? Op 8 maart ‘Realisme in de 20e en 21e eeuw’ Er is Realisme en Realisme. Halverwege de 19e eeuw verklaarde de Franse schilder Gustav Courbet dat schilderkunst vooral een kunst van het zien is en zich bezig moet houden met  de zichtbare dingen. Tijdens de  cursus is in Assen, Drents Museum en Kunsthalle Emden, de dubbelexpo ‘The American Dream’, daar schenk de docente  aandacht aan. Op 15 maart wordt ingegaan op ‘De Romantiek en wel het landschap als autonoom genre’. Morandi en Bologna is het onderwerp van de bijeenkomst op 22 maart. In deze les wordt de  tentoonstelling “Giorgio Morandi en Bologna” in museum Belvedère  te Heerenveen behandeld

Het vierde moment (facultatief) is de excursie en deze zal gaan naar Museum Belvédère in Heerenveen. Hier is dan de expositie over Giorgio Morandi, de Italiaanse  schilder, tekenaar en etser. Hij was gespecialiseerd in stillevens. In 1957 won hij de Grote Prijs op de Biënnale van São Paulo.

 De cursus Kunstgeschiedenis ondergaat dit seizoen twee wijzigingen. Ten eerste worden de kosten van de hand-outs direct in het cursusgeld verrekend. Ten tweede wordt er facultatief een tentoonstellingsbezoek georganiseerd. In de cursus wordt de  tentoonstelling “Giorgio Morandi en Bologna” in museum Belvedère  te Heerenveen behandeld. Daarom organiseren wij de donderdag (29 maart 2018) een bezoek aan deze tentoonstelling onder begeleiding van Janneke Gelling onze docent Kunstgeschiedenis. De kosten voor de excursie bedragen   € 8,– per persoon en worden contant tijdens de cursus voldaan. Deelnemers zonder museumjaarkaart dienen nog toegang te betalen.

 

Data: donderdag  8 maart, 15 maart,  22 maart 2018 en de excursie op 29 maart.

Tijd : 14.00 uur – 16.00 uur

Kosten: Voor NUT leden €50,00 Voor Niet NUT leden € 55,00

Dorpscentrum Agricola, Heerestraat 21, 9953 PH Baflo

Opgave via betaling cursusgeld: Bankrekening:  NL33INGB0001017344 ten name van Nutsdepartement ’t Hoogeland. Onder vermelding kunstgeschiedenis 2018 (betalen is deelname)

Info: Vianney Henny. Email: [email protected]

Cookieinstellingen