School geen bedreiging voor dorpshuis

Foto: Auwert Postmus

WINSUM/BAFLO – Tijdens het ‘Vragenuur’ van de gemeenteraadsvergadering op 23 januari 2018 vroeg het CDW 2.0 aan het college of de indruk, die zij uit diverse berichtgevingen hadden gekregen, dat er in de nieuwe brede scholen te Baflo en Winsum, op termijn allerlei niet-schoolgerelateerde activiteiten kunnen plaatsvinden, terecht is.

De fractieleden hadden vernomen dat andere verenigingen en organisaties gebruik kunnen gaan maken van ruimtes in de scholen. Volgens het CDW 2.0 schaadt dat eigenaren/exploitanten van andere zaalaccommodaties in beide genoemde dorpen. Het bestuur van dorpshuis Agricola in Baflo zou inmiddels aan de bel hebben getrokken en spreekt het van oneerlijke concurrentie.

Het CDW 2.0 stelde de volgende vragen:

1. Klopt het dat uw college voornemens is om niet-schoolgerelateerde activiteiten in de nieuwe brede scholen toe te staan, en zo ja, wat zijn daartoe de overwegingen en zo nee, wat gaat u hiertegen ondernemen ?
2. Bent u met ons van mening dat er in beide dorpen voldoende zaalaccommodaties aanwezig zijn om daar verenigingen onder te brengen ?
3. Deelt u onze opvatting dat bij het onderbrengen van verenigingen en organisaties in brede scholen er sprake is van oneerlijke concurrentie ten opzichte van andere accommodaties, zoals bijvoorbeeld horecabedrijven en buurt- en dorpshuizen ?

Wethouder Harmannus Blok was kort in zijn beantwoording: ‘Het college deelt de zorgen niet. De zorgen en kritiek van het bestuur van dorpshuis Agricola zijn niet terecht. Ik heb al contact gehad met het bestuur en een en ander toegelicht.’

Cookieinstellingen