Noordkaap: mooiste stukje Wadden-Groningen moeilijk te vinden

Foto: Er gaat niets boven Groningen

UITHUIZEN – Een heel mooi kunstwerk, op de dijk bij de Eemshaven. En het is heel moeilijk te vinden, volgens Dirkje Voskuil van de SP.

Op het allernoordelijkste puntje van het vaste land van Nederland, Noordkaap, staat het kunstwerk ‘De Hemelpoort’. Deze 2,5 meter hoge poort van staal is gemaakt door de Groninger kunstenaar René de Boer. Vanaf dit punt heb je vrij uitzicht over het water en de oneindige hemel boven het wad. Vanaf Uithuizermeeden is Noordkaap bewegwijzerd.

Zo staat te lezen op de site “Er gaat niks boven Groningen”, stelde Voskuil in de gemeenteraad van Eemsmond. Echter, de route is moeilijk tot niet te vinden op internet. Onlangs zijn wij benaderd door mensen die de gemeente in oktober een mail hebben gestuurd met een vraag hierover. Tot op heden is geen antwoord ontvangen.

Waarom is er alleen vanuit Uithuizermeeden een route met borden aangegeven naar de Noordkaap en staat dit niet vermeld bij de andere wegen die ook naar dit punt leiden. Bijvoorbeeld vanuit Roodeschool of vanaf de Eemshavenweg? Waar kunnen mensen op internet een beschrijving vinden van de route naar deze bijzondere plek? Waarom wachten de mensen die deze vraag gesteld hebben nog op antwoord? Zo vroeg ze aan B en W.

Wethouder Harald Bouman, met gevoel voor humor, toverde een URL tevoorschijn waar de route naar het kunstwerk op zou staan. Hij las hem zo snel voor dat hij oploste in het licht van de raadszaal. “Het is en plek om te koesteren,” zei hij. “Het kunstwerk is verbonden met de polder van Uithuizermeeden en dat verklaart waarschijnlijk waarom de route vanuit de Eemshaven niet is uitgezet.” Hij zei toe te onderzoeken waarom de klagers geen antwoord op hun vragen hebben gekregen.

 

Reacties