Wie gaat er voor (en wie niet)?

Foto: Artists United

HET HOGELAND – Wie zien we straks terug, in de nieuwe gemeenteraad van Het Hogeland? De partijcommissies, besturen, kandidaten zijn in beweging. Wie komt er terug en wie niet.

Kor Berghuis, de kwalitatief hoogwaardige wethouder in De Marne, was er vorige week tijdens een journalistenreceptie in Café Hammingh pertinent over: “Ik zeg niks.’ We zullen moeten wachten tot de CDA-kieslijst bekend wordt. De net-zo-topper Harald Bouman, wethouder in Eemsmond,  maar dan voor GemeenteBelangen, altijd wel voor een goed woordje te vinden, is er net zo pertinent in: “Ik zeg niks.” Eltjo Dijkhuis, de zeer getalenteerde fractievoorzitter van GemeenteBelangen in dezelfde gemeente met het mooiste uitzicht, laat weten: “Ik heb me wel kandidaat gesteld.” De historicus wil zelfs graag door. Vanavond vergadert GemeenteBelangen  Het Hogeland in hotel-restaurant Ekamper in Roodeschool. Genoeg topkandidaten om de lijst aan te voeren, lijkt het.

Ook Harma Dost van het Eemsmondster CDA wil volgend jaar weer in de raad. Aanvankelijk verwijst ze naar de commissie die daar over gaat, maar ze zegt uiteindelijk dat ze toch wel wil. Wie niet wil is PvdA’er Ab Slagter: “Kijk, na drie termijnen is het wel mooi geweest. Ik ga heel leuke dingen doen.” Linda Visser van de enige SP-afdeling die de Waddenzee onder handbereik heeft, zegt: “Ik ben beschikbaar. Maar het partijbestuur beslist daarover. Er wordt gekeken of het zinvol is om aan de verkiezingen deel te nemen. We hebben een heel goede werkgroep in Bedum, in de raad van Eemsmond doen we het goed. Even afwachten, dus.”

Interessant, en mysterieus, is de CDW 2.0 in Winsum. Het is te zeggen: Christen Demokratie Winsum, niet te verwarren met het gewone, reguliere CDA.  Doen ze het of doen ze het niet? Dat meedoen. Het zijn twee pittige mannen daar in die Winsumer raad. Bedreven in nog pittiger gepeperde vragenstellerij. Maar de vraag wat ze gaan doen, het is nog mysterieus. Zeker is wel dat wethouder Harmannus Blok graag meewerkt aan de bestuurlijke toekomst van Het Hogeland. Hij heeft al visie: “We moeten anders omgaan met de problematiek van de krimp. Bedum heeft het industrieterrein vol. Winsum is ook een sterke gemeente. Deze twee kunnen als potentiele groeiers gezien worden. Daar zouden we anders mee om moeten gaan dan met de andere plaatsen.” Interessant, een As Bedum-Winsum. Dit maakt nieuwsgierig naar het verkiezingsprogramma van de CU.

Met excuus aan onze lezers, we beschikken (nog) niet over de logo’s van GemeenteBelangen Het Hogeland en CDW 2.0. Vandaar dat deze nog niet op het aanplakbord hangen.

Tekst: Berto Merx

 

Cookieinstellingen