Documentaire over Het Hogeland 

Foto: Podium TV

Podium TV zendt op woensdag 14 februari een documentaire uit over ‘Het Hogeland’, gemaakt door Beno Hofman. Beno schetst een beeld van de identiteit van de nieuwe gemeente, die mede bepaald wordt door het gebied, het landschap en de historie. De uitzending op Podium TV begint om 17.00 uur.

“Van Lauwerszee…”
De documentaire laat zien dat Het Hogeland ongeveer de oude streek Hunsingo omvat en wordt gekenmerkt door reeksen wierdendorpen. Het wordt een grote gemeente, “van Lauwerszee tot Dollard tou”, en geen enkele andere fusiegemeente zal bestaan uit zoveel kleinere gemeenten. De meesten daarvan zijn overigens al tijdens de herindeling in 1990 – De Slag van ’90 – gefuseerd tot grotere gemeenten. Verder is er nergens zo mooi de ontwikkeling van de infrastructuur te zien: van de maren, de spoorlijnen en tot slot de autoweg en boven- en ondergrondse leidingstraten naar de Eemshaven.

Inwoners
Meanderend door het landschap spreekt Beno Hofman in de documentaire met inwoners van de toekomstige gemeente: Riepko Mansholt, die het voormalig gemeentehuis van Ulrum bewoont, fotograaf Bo Scheeringa en Jaap Nienhuis, die vertelt over het Hogelands dialect.

Reeks
Deze documentaire is de vijfde in een reeks van acht documentaires over de herindelende Groninger gemeenten. Voor Beno Hofman, ook wel bekend als de Stadshistoricus van Groningen, en zijn team (bestaande uit Jeen de Vos en Menno Knevel) was de gemeentelijke herindeling in de provincie Groningen de aanleiding om deze documentairereeks te maken voor PodiumTV.
De documentaire over gemeente Het Hogeland is te zien op PodiumTV op woensdag 14 februari, 17.00 uur. PodiumTV is te ontvangen via Ziggo (kanaal 35), KabelNoord (19) en SKV (Veendam 19).

 

 

Met dank aan Podium TV voor de foto’s.

Reacties

article
95638
Podium TV zendt op woensdag 14 februari een documentaire uit over ‘Het Hogeland’, gemaakt door
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20180213/documentaire-over-het-hogeland/
2018-02-13T14:00:51+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2018/02/13140008/docu-hogeland-PodiumTV2.png
Algemeen, Nieuws