Prijzen Noord-Groninger Sportgala uitgereikt

V.l.n.r. Maurice Smit, Tom Winkel, de jeugd van NEC Delfzijl en Sarèl de Jong
Foto: Bianca Kiel

DELFZIJL – Op het podium theater De Molenberg in Delfzijl zijn vrijdagavond tijdens de vijfde editie van het Noord-Groninger Sportgala de prijzen uitgereikt aan de sportman, sportvrouw, sportploeg en sporttalent van het jaar in Noord-Groningen.

De prijs voor de beste sportman ging naar hardloper Maurice Smit, kickbokster Sarèl de Jong mag zich de beste sportvrouw van 2017 noemen en scheidsrechter Thom Winkel uit Leermens werd als beste talent geëerd. Het talentvolle JO-11-team van NEC Delfzijl ging er met de prijs van beste sportploeg vandoor.

In de pauze van het sportieve feestje stond Ancora op het podium. De band kreeg de goed gevulde zaal binnen de kortste keren aan het swingen.

Sportwethouder Jan Menninga van Delfzijl benadrukte tijdens de opening nog maar weer eens hoe belangrijk het is dat ook amateursporters een dergelijk podium wordt geboden. ‘Zij doen net zo hard hun best om wereldprestaties neer te zetten als hun professionele collega’s. Het is mooi dat ze op deze manier in het zonnetje worden gezet’, aldus de Wagenborger. Ook zijn collega’s Harald Bouman (Eemsmond), Martien van Bostelen (Appingedam) en Be Schollema (Loppersum) waren deze mening toegedaan.

Anders dan in andere jaren was de uitslag van de stemming nu in twee delen opgesplitst. Naast de publieksjury was er ook een vakjury, bestaande uit sportjournalisten, samengesteld. Op die manier hoopte de organisatie te voorkomen dat genomineerden met een kleine achterban bij voorbaat al kansloos zouden zijn. ‘Of we in die opzet zijn geslaagd? De mensen die naast de prijzen hebben gegrepen zullen er hun eigen mening over hebben, maar ik denk dat we op de ingeslagen weg door moeten gaan. Deze manier van stemmen tellen geeft wel een eerlijker beeld’, aldus voorzitter Nanko Kiel van Stichting EemsmondSport Delfzijl, organisator van het sportgala.

Presentator Theo Sikkema gaf vervolgens de aftrap voor het programma, dat in een prachtige ambiance met de verkiezing van de beste sportman begon.

De hoogste eer ging naar hardloper Maurice Smit. ‘Ik ben iedereen hartstikke dankbaar dat ze op mij hebben gestemd. Dit doet mij wel wat. De nominatie vond ik al mooi, maar dat ik hem nu ook nog gewonnen heb? Dat motiveert me alleen maar in zijn dankwoord’, aldus Smit.

‘Dit is echt een kers op de taart. Kennelijk heb ik iets gedaan wat mensen heeft geraakt. Dit is hartstikke mooi’, vertelde Sarèl de Jong uit Meedhuizen verheugd toen haar naam uit de enveloppe werd gehaald en duidelijk was dat de kickbokster, onder andere winnaar van de World Games, sportvrouw van het jaar was geworden.

De titel beste interview van de avond zou ongetwijfeld naar de 10-jarige Nederlands kartkampioen Kevin Lantinga uit Uithuizen zijn gegaan, maar daar was geen prijs voor.

Scheidsrechter Thom Winkel uit Leermens was blij verrast dat de titel sporttalent hem ten deel was gevallen. ‘Het is een mooie waardering voor dat wat ik en mijn collega’s elk weekend doen. Fluitisten komen niet vaak in aanmerking voor een prijs en alleen daarom is het al bijzonder dat ik hier heb gewonnen’, aldus de Noord-Groninger die als grote droom heeft om ooit het WK te mogen fluiten.’

Bij de sportploegen waren het de talentvolle voetballers van NEC Delfzijl die hun volwassen collega’s van vierdeklasser Holwierde en de volleyballers van GAV Unitas uit Usquert achter zich wisten te houden. Ook hier waren de interviews ronduit ontwapenend. Of het klopte dat ze volgens hun trainers allemaal zo goed waren, wilde Theo Sikkema weten. Een van de voetballertjes kreeg vervolgens de lachers op zijn hand door te stellen dat dit wel meeviel. ‘Nee hoor, niet allemaal. Sommigen zijn wel goed’, luidde het nuchtere antwoord.

Het optreden van de shanty- en Irish folksong-formatie Ancora vormde een welkome onderbreking van het prijzenfestival. Het was nog maar de vraag of de populaire band wel zou komen, want zanger Harm Wolters werd enige tijd geleden aan zijn hart geopereerd. In goed overleg met de formatie werd besloten het optreden toch te laten plaatsvinden en dat bleek een schot in de roos te zijn. Als een vorm van eerbetoon aan Wolters werd tijdens sommige nummers zijn zanggedeelte intact gelaten. De beide overgebleven bandleden bedankten het publiek na hun optreden. ‘Jullie waren geweldig en zitten voor altijd in ons hart gesloten. Harm was er op deze manier toch een beetje bij.’

Nadat de laatste bezoekers De Molenberg hadden verlaten, konden hij en zijn medewerkers tevreden achterover leunen. Het was hen weer gelukt een prima show neer te zetten. Ze namen de complimenten van sportwethouders, deelnemers en bezoekers dankbaar in ontvangst.

Kiel: ‘Het is altijd afwachten hoe een en ander uitpakt, maar als je naar het geheel kijkt kun je alleen maar trots zijn op iedereen die er een steentje aan bij heeft gedragen. Natuurlijk blijven er altijd verbeterpunten opduiken. Dat is maar goed ook, want dat houdt ons scherp. We gaan binnenkort evalueren en beginnen daarna aan de speurtocht naar nieuwe kandidaten en een locatie voor het volgende sportgala.’

 

Voor sfeer impressie klik hier

Reacties

article
95558
DELFZIJL – Op het podium theater De Molenberg in Delfzijl zijn vrijdagavond tijdens de vijfde editie
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20180213/prijzen-noord-groninger-sportgala-uitgereikt/
2018-02-13T04:30:12+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2018/02/13042235/sportgala-uitgelicht.png
Nieuws