Jeugdsoos Ezinge: ‘Negen jaar tegen bureaucratische muren lopen’

Foto: Berto Merx

EZINGE – “We zijn negen jaar bezig geweest tegen bureaucratische muren op te lopen.” Zo stelt Siebrand Potze, voorzitter van de Stichting Open Jongerenwerk Ezinge, in een reactie op het besluit van de gemeente Winsum geen omgevingsvergunning te verlenen voor de bouw van de jeugdsoos aan de Schoorsterweg. De te verwachten geluidsoverlast was de reden om de vergunning te weigeren.

Voorzitter Potze (24) stelt duidelijk: “We zitten klem. De afwijzing van de vergunning op grond van geluidshinder is het gevolg van een actie van enkele personen die met standaard bezwaarbrieven rond zijn gegaan en daar handtekeningen op hebben verzameld. We hebben 6, 7 keer informatiebijeenkomsten gehouden om iedereen goed op de hoogte te houden van de plannen. Daar zijn de bezwaarmakers nooit gekomen. Aan de andere kant, de afgelopen tien jaar zijn allerlei plekken in het dorp voor een jeugdsoos bekeken. Uiteindelijk zou het dan definitief het bosje bij de tennisbaan worden. December 2015 hebben we de bouwvergunning aangevraagd en die is dan geblokkeerd door de bezwaarmakers.”

De geplande soos zou bijna 2 ton gaan kosten. Het bestuur van de stichting zag zich geconfronteerd met een vreemde situatie. Subsidiegevers zegden een bijdrage toe maar trokken zich deels terug omdat het werk niet werd uitgevoerd. Daar moest weer aan gerepareerd worden. Potze: “Ik ben de langs zittende bestuurder van de stichting. We hadden nul euro toen we begonnen en we zouden in staat zijn geweest ons deel van de financiering uiteindelijk rond te krijgen. Wij zijn nu op het punt gekomen dat het niet haalbaar is voor dit dorp een jeugdsoos voor elkaar te krijgen.”

Wat gaat er verder gebeuren? Potze: “We gaan verder als activiteitencommissie die allerlei dingen voor de jeugd gaat organiseren.”

Hij voegt er aan toe: “Het is heel teleurstellend. Ik zie nog een wethouder voor me, de naam is me even ontschoten, op een feestje, biertje erbij, die ons de belofte doet dat de jeugdsoos er zal komen. ‘Het komt goed, die komt er,’ zei hij. Ik wil ook benadrukken dat we het afgelopen half jaar door twee ambtenaren op het gemeentehuis goed geholpen zijn, goede begeleiding hebben gekregen bij het doorlopen van de procedures.”

Cookieinstellingen