Blog wethouder Harmannus Blok, 21 februari 2018

Foto: WinsumNieuws

Praktisch onderwijs

Op de dag van de heilige Valentijn staakten de juffen en meesters van het basisonderwijs wederom voor meer loon en minder werkdruk. Zo’n stakingsdag betekent veelal paniek bij ouders. Help, wie vangt mijn kind nu op?

Op een enkele plek wordt er heel creatief omgegaan met zo’n stakingsdag. Er zijn grotere werkgevers die een alternatief programma organiseren voor de kinderen, zodat de ouders door kunnen werken. In Baflo/Rasquert was er vorige week ook een heel creatieve oplossing. Daar wordt druk gebouwd aan de Marciaborg. Een nieuwe brede school onder welk dak beide scholen (cbs Ichtus en obs Noordewier) inclusief kinderopvang een plek krijgen. De bouwer van de Marciaborg, Hesco Bouw uit Stadskanaal, was zo creatief om op die woensdagochtend een heel leuk programma te organiseren voor de kinderen. Een ‘doedag’ rondom de bouw. Kinderen in aanraking brengen met techniek en de wereld van de bouw was het doel. Want daar schreeuwen ze om personeel. En dan kun je maar beter jong beginnen. En leuk dat de kinderen het vonden!

Het is een meer gehoorde klacht: het onderwijs sluit niet goed aan op wat het bedrijfsleven nodig heeft. Er worden te weinig jongeren opgeleid voor de technische beroepen. Verantwoordelijk minister Slob hield in dit kader vorige week nog een pleidooi tot meer waardering van het VMBO-onderwijs.

Bij mij kwam de gedachte op dat het bedrijfsleven misschien zelf wel de handschoen op moet pakken. Als onderwijs (vooral voortgezet onderwijs dan) en bedrijfsleven niet meer goed op elkaar aansluiten, waarom nemen bedrijven dan zelf niet meer verantwoordelijkheid voor het opleiden van jongeren? Ik zie daarin wel kansen. Beetje naar Duits voorbeeld. Theorie en praktijk die volledig op elkaar aansluiten, met baangarantie.

De leraren in Baflo/Rasquert staakten dan wel vorige week woensdagmorgen, maar de kinderen hadden desondanks een leerzame ochtend… en nog veel leuker ook!

Cookieinstellingen