Financiële tips en adviezen op WinsumNieuws

Foto: WinsumNieuws

Roel Venema van Veldman en Van Dijk te Leens zal maandelijks financiële tips en adviezen op WinsumNieuws plaatsen. Doe uw voordeel er mee!!

VERANDERINGEN PER 1 JANUARI 2018

Minimumloon
Meer werkenden krijgen recht op minimaal het minimumloon. Zo wordt het verplicht bij werken met stukloon ten minste het minimumloon te betalen. Dit gaat ook gelden voor overwerk, inclusief vakantiegeld. Het wettelijk minimumloon wordt ook verplicht bij werken op basis van een overeenkomst, anders dan een arbeidsovereenkomst. Het minimumloon bedraagt per 1 januari 2018
€ 1.578,00 bruto per maand.

Einde btw-landbouwregeling
Voor landbouwers, veehouders, tuinbouwers en bosbouwers gaan met ingang van 1 januari 2018 de normale btw-regels gelden. Dat betekent dat zij een btw-administratie moeten gaan bijhouden en periodiek aangifte moeten gaan doen. Ook hebben zij straks recht op btw-aftrek.

Duurzaam bouwen
Voor nieuwe woningen en kantoren groter dan 100 m2 gelden met ingang van 1 januari 2018 minimumeisen voor de milieuprestatie. Voortaan geldt ook een grenswaarde voor de milieueffecten van het materiaalgebruik in de bouw. Bij de berekening telt de hele cyclus van een product mee voor de milieubelasting. Van winning van de grondstof, productie en transport tot recycling en hergebruik. De regels passen in het streven naar een circulaire bouweconomie.

Arbeidsomstandigheden
Certificerende instellingen moeten vanaf 1 januari beschikking over een accreditatie van de Raad voor Accreditatie om certificaten te mogen afgeven die op grond van arboregelgeving vereist zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor de certificatie van arbodiensten, kraanmachinisten, duikers en asbestverwijdering. Tot eind 2019 geldt een overgangsregeling.

Brandveiligheid
Er gelden per 1 januari 2018 aangescherpte regels voor de brandveiligheid op plaatsen als evenemententerreinen, campings en jachthavens. De vernieuwde regels gelden voor plaatsen die nie al onder andere regelingen vallen.

WOZ-WAARDE STIJGT IN 2018

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt in 2018 tussen de vijf en zeven procent, schrijft WOZ-toezichthouder de Waarderingskamer. De regionale verschillen zijn groot; in de Randstad moeten woningbezitters rekening houden met een stijging van ruim boven de 10%, terwijl elders nog sprake is van een lichte daling.

Eigenwoningforfait
Het eigenwoningforfait van box 1 is gebaseerd op de WOZ-waarde. Als eigenaar van een koopwoning voelt u de hogere waarde hierdoor direct in de portemonnee. Ook eigenaren van een tweede huis of beleggingspand zijn gebaat bij een lagere WOZ-waarde; een hogere waarde betekent extra vermogensrendementsheffing in box 3.
Daarnaast is de hoogte van de OZB-aanslag en andere gemeentelijke lasten vaak gerelateerd aan de WOZ-waarde. Bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking kan lonen: jaarlijks wordt de waarde meer dan 100.000 keer aangepast naar aanleiding van een klacht.

Elk nadeel…
Een hogere taxatie kan soms ook voordelig uitpakken als u een hypotheek heeft. De hypotheekrente is hoger als de geldverstrekker een groter risico loopt dat het uitgeleende geld niet (helemaal) terugbetaald wordt. Bij een lening van 100% van de woningwaarde is dit risico groter dan wanneer de lening maar de helft van de waarde beslaat. Wanneer de woning meer waard is geworden, kunt u een verzoek indienen voor een lagere risico-opslag en daarmee een lagere rente.

CHECKLIST WERKKOSTENREGELING

Naast het loon mag u sommige uitgaven voor uw werknemers betalen. In hoeverre deze kosten onbelast zijn, wordt bepaald door de werkkostenregeling. Met deze checklist ziet u wat er mogelijk is. Uw NOAB-adviseur kan u ondersteunen bij de administratieve kant van het verhaal.

1. VRIJE RUIMTE
U mag maximaal 1,2% van uw totale fiscale loon, de ‘vrije ruimte’, besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen re terbeschikkingstellingen voor uw werknemers. Bijvoorbeeld de kosten van een personeelsfeest of studiedag. Deze uitgave in de vrije ruimte moet u in uw administratie als eindheffingsloon opnemen.

2. GERICHTE VRIJSTELLINGEN
Daarnaast kunt u bepaalde zaken onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen door gerichte vrijstellingen en nihilwaarderingen. Voorbeelden hiervan zijn: woon-werkverkeer en zakelijke reizen; cursussen en congressen, gereedschappen, computers, tablets, smartphones e.d. die voldoen aan het zogenoemde noodzakelijkheidscriterium.

3. EINDHEFFING
Over het bedrag dat binnen de vrije ruimte valt betaalt u geen loonbelasting. Over het bedrag boven de vrije ruimte betaalt u loonbelasting in de vorm van een eindheffing van 80%. U hoeft hierover geen premie volksverzekeringen, premie werknemersverzekeringen en werkgeversheffing Zvw of bijdrage Zvw te betalen of in te houden.

4. VRIJE KEUZE
Afgezien van een paar uitzonderingen, bepaalt u zelf welke vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen u aanwijst als eindheffingsloon en welke u behandelt als loon van de werknemer en normaal belast. U kunt per werknemer een andere keuze maken.

5. EIGEN BIJDRAGE
Als u verschillende werknemers hetzelfde verstrekt en de werknemers een eigen bijdrage betalen, mag u het totaal van de eigen bijdragen aftrekken van de totale waarde van de verstrekkingen.

6. ALTIJD LOON
Een auto van de zaak, de dienstwoning, het rentevoordeel inclusief de kosten van een personeelslening voor een eigen woning waarvan de rente (inclusief de kosten) aftrekbaar is in de inkomstenbelasting en de vergoeding van een boete die uw werknemer heeft gekregen zijn altijd loon.

Cookieinstellingen