Hoog niveau halve finale voorleeswedstrijd

ZUIDHORN – De halve finale van de Nationale Voorleeswedstrijd in het Cultureel Centrum Zuidhorn was er één om in te lijsten.
Acht kinderen probeerden op het indrukwekkende  podium één van de vier beschikbare finaleplaatsen te bemachtigen en ze deden dat allemaal ontzettend goed.
Onder de acht deelnemers Josca Baar uit Uithuizen. De leerling van RKBS De Schelp moest het spits afbijten. Haar voordracht uit Dummie de Mummie van Tosca Menten was prachtig. Josca toverde met ogenschijnlijk gemak
 7 / 8 verschillende stemmetjes bij de diverse personages.
De jury, bestaande uit Jelte Hommes (Biblionet Groningen), Corien Oranje (Kinderboekenschrijfster) en Harald Bouman (wethouder van de gemeente Eemsmond) was onder de indruk van de eerste deelneemster en hadden lovende woorden voor haar bijdrage.
Josca was naar Zuidhorn gekomen met haar vriendinnetje Rianne, haar vader en moeder, zusje en juf. Josca na haar deelname, maar voor de uitslag: ” Haha, ik kan inderdaad wel veel stemmetjes nadoen. Het ging wel goed, maar ik weet niet of het genoeg is voor de finale, ik vind iedereen erg goed. Het was in ieder geval leuk om mee te doen.”
Er was ook een deelnemer uit Winsum die een gooi naar de finale kwam doen, Roef Komduur van OBS De Tiggeldobbe.
Roef kwam binnen met een prachtige schipperspet op. “Dit is een Bretonse pet, die ik tijdens vakantie heb gekregen. Ik ben hier met mijn moeder, meester Jan en drie vrienden: Ivan, Jesse en Sem.” Roef las een mooi fragment uit ‘De kleine kapitein’ van Paul Biegel.
De jury vond dat Roef het verhaal, met veel personages, heel knap ontrafelde.
Josca uit Uithuizen en Roef uit Winsum konden de stap naar de finale niet maken. Het was zoals juryvoorzitter Bouman het formuleerde: “De vier die afgevallen zijn, waren niet minder. De vier die wel naar de finale gang, waren net iets beter.
Naar de finale gaan:
– Iris Gadellaa van OBS De Vuurtoren
– Femke Vlielander van de Brederoschool
– Eveline Middel van OBS Hilliglo
– Madelief Kremer van CBS De Windroos
Voor alle deelnemers was er een oorkonde en een roos.
De presentatie was in handen van Femke Doorenspleet.
Het muzikaal intermezzo werd verzorgd door
– Boris Buning op gitaar
– Annelieke Slik met viool
– Anne Postma, Renske Baarda en Emma Dijkstra op piano.
De publieke belangstelling was groot. In eerste instantie was de ruimte gevuld met papa’s en mama’s, Opa’s en Oma’s, meesters en juffen en vriendjes van de deelnemers, maar de kinderen lazen zo mooi en gepassioneerd voor, dat er in het verloop van de wedstrijd steeds meer mensen kwamen kijken en luisteren.
Cookieinstellingen