Inwoners provincie Groningen goedkoop uit met afvalstoffenheffing 2018

Foto: WinsumNieuws

GRONINGEN – Inwoners van de provincie Groningen betalen dit jaar in vergelijking met de rest van Nederland weinig afvalstoffenheffing. Zo bedraagt de heffing voor een eenpersoonshuishouden in Groningen dit jaar gemiddeld 184,94 euro, wat 4,9% goedkoper is dan het landelijk gemiddelde van 194,65 euro. Dit blijkt uit onderzoek door AfvalcontainerShop.nl, dat de afvalstoffenheffingen in alle Nederlandse gemeenten vergeleek.

Voor een tweepersoonshuishouden in Groningen bedraagt de gemiddelde heffing dit jaar 219,33 euro, wat 6,5% goedkoper is dan het landelijk gemiddelde van 234,54 euro. Meerpersoonshuishoudens met drie of meer personen zijn met een gemiddelde afvalstoffenheffing van 236,04 euro 5,5% goedkoper uit dan het landelijk gemiddelde van 249,78 euro.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt verder dat de jaarlijkse afvalstoffenheffing in 2018 in 52,2% van alle Nederlandse gemeenten hoger uitvalt dan in 2017. In 25% van de gemeenten blijft de heffing gelijk, terwijl de mensen in 22,7% van de gemeenten minder gaan betalen voor de afvalheffing. Gemiddeld stijgen de kosten in 2018 met ongeveer 3,40 euro per jaar, maar in sommige gemeenten loopt de prijsstijging op tot enkele tientjes per inwoner.

Bijna 40 procent van alle Nederlandse gemeenten hanteert in 2018 een variabel tarief (diftar). De afvalstoffenheffing is dan afhankelijk van het aantal ledigingen van een container, het aantal aangeboden huisvuilzakken, of zelfs het aantal kilo huishoudelijk afval dat wordt opgehaald. In Groningen hanteert maar liefst 55% van de gemeenten dit jaar een variabele afvalstoffenheffing.

De volledige onderzoeksresultaten, inclusief interactieve kaarten en tarieven per gemeente, zijn te vinden op: www.afvalcontainershop.nl/afvalstoffenheffing-onderzoek

 

Bron: afvalcontainershop.nl

Cookieinstellingen