Van snackbar naar eethuis: 20 jaar Familie ’t Centrum in Winsum

Het team,, links Edwin van Berkel, uiterst rechts Simone van der Klei
Het team,, links Edwin van Berkel, uiterst rechts Simone van der Klei
Foto: Berto Merx

WINSUM – Een buitengewone verjaardag vandaag, op 2 april. Snackbar Family ’t Centrum aan het dorpsplein in Winsum viert het twintig jarig bestaan. De zaak heeft een wat lange naam en in de volksmond spreekt men dan ook van het cafetaria van Edwin en Simone.

Het is gezellig druk als Edwin van Berkel even de tijd neemt om terug te blikken op 20 jaar werken in de horeca. Hij was van opleiding banketbakker maar werkte als taxi-chauffeur. Zijn echtgenote Simone van der Klei was in de horeca werkzaam. Zij woonden in Wehe-den Hoorn. Edwin: “Een tante van Simone werkte hier bij de vorige eigenaar.  Die wilde er mee stoppen en vond de tante eigenlijk wel geschikt om de zaak over te nemen.  Die zag dat niet zo zitten en begon er met ons over en vroeg of dat wel wat voor ons was. Je moet dan van alles afwegen en op een bepaald moment zeiden we tegen elkaar: Dit gaan we doen, we zien het wel zitten. Je moet met z’n tweeën voor 120 procent achter zo’n besluit staan. Anders wordt het niks,“ zegt hij.

Gezellig met z’n allen een hapje eten. Van cafetaria naar eethuis.

In 1998 namen ze de zaak over. Eerst als huurder. In 2002 kochten ze het pand. Ze sloten zich in 2015 aan bij de keten Family. “Kwaliteit, daar gaat het om,” zegt hij gedecideerd: “Je kunt doen en laten wat je wilt, maar als de klant niet tevreden is over de kwaliteit ben je weg.”

In de loop der jaren groeide de zaak gestaag. Het assortiment werd uitgebreid. Edwin: “Je kunt niet blijven steken  op het niveau van het standaard-pakket aan snacks. Er is een hoogwaardige koffie-machine bijgekomen.  En een mooi assortiment aan ijs en frisdranken. Het terras vóór de zaak vereist dat je méér dan alleen snacks serveert. We hebben nu 40 zitplaatsen waar mensen rustig kunnen eten en drinken. Er vindt een verschuiving plaats van een bakje friet met wat er bij naar eenvoudige en toch smakelijk maaltijden. Het wordt naast cafetaria steeds meer een eethuis. We hebben het plan om het aantal zitplaatsen verder uit te breiden.”

“Kwaliteit, daar gaat het om.”

Wat zijn de grote veranderingen die zich hebben voorgedaan? “In de zomer waren we tijdens de bouwvakvakanties drie weken dicht. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. Een belangrijke verandering is de groei van het aantal toeristen in Winsum. De vakantieperiode is voor ons veranderd van een rustige tijd in een drukke tijd. En die toeristen weten ons te vinden.”

Geen feest zonder feest voor de klanten. Van Berkel, nooit te beroerd voor een stunt, heeft voor de klanten een feestelijke prijzenslag bedacht. Edwin: “Om het feest kleur te geven hebben we een aantal producten in prijs verlaagd gedurende de maand april. Een portie frites, een frikandel, bami- of nasischijf,  Coca-Cola, kroket, max patat, oubliehoorn en cappuccino kosten tot en met 26 april 1,20 euro. De feestgedachte  van deze prijs is 1 product en 20 cent voor 20 jaar. Op 18 april kost een oubliehoorn met softijs 20 cent.  Oh ja, van half twaalf tot vijf uur. De hele maand hebben we de aanbieding van een gezinszak friet  voor vier personen, met vier snacks naar keuze (kroket, frikandel  of  kaassoufflé) voor 5,95 euro, op vrijdag, zaterdag en zondag.

Het beeld bepalende Family ’t Centrum aan het dorpsplein.

“Weet je,” zegt Van Berkel, “het is keihard werken. En het is heel leuk werk. Zonder een goed team red je het niet. “ Jawel, jawel, dat zegt iedereen altijd over teams. Wat is er dan zo bijzonder aan dit Family ’t Centrum team?  Edwin: “We zijn geen lieverdjes. Wat niet goed gaat, zeggen we. En dat verbeteren we. We springen voor elkaar in de bres als het ons overloopt bij extreme drukte en de klant merkt daar niks van. Oh ja, en we zijn vrolijk, we hebben humor onder elkaar. Als er in een team niet gelachen wordt, is het niks.” En dat is een wijze les voor managers.

Tekst en foto’s:  Berto Merx

Cookieinstellingen