Besluiten van burgemeester en wethouders van 27 maart 2018

Foto: WinsumNieuws

WINSUM – Wat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten? Lees het hieronder in de laatste besluitenlijst.

Verkorte besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Winsum D.D. 27 maart 2018

Aanvraag pilotstatus voor kleine windmolens

Windmolens buiten het bouwblok van agrarische bedrijven zijn in de provincie Groningen niet toegestaan. Op dit moment kan de gemeente Winsum niet meewerken aan dergelijke verzoeken.

Wel is het volgens de Provinciale Omgevingsverordening mogelijk om de pilotstatus aan te vragen voor 2 situaties:
1) Maximaal 3 windturbines met een ashoogte van maximamaal 15 meter binnen een zone van 25 meter rond een agrarisch bouwperceel.
2) Maximaal één park- of lijnopstelling van windturbines met een ashoogte van maxi-maal 15 meter ten behoeve van een lokaal initiatief gericht op duurzaamheid en zelf-voorziening.

In de gemeente Winsum doen beide situaties zich voor.
-De eerste situatie doet zich nu concreet voor bij Schilligeham 7 te Winsum, waar het nu niet mogelijk is om 2 windmolens binnen het bouwblok te plaatsen.
-De tweede situatie doet zich voor bij Sportpark Winsum. Hier is het qua locatie mogelijk om 4 kleine (EAZ-) windmolens te plaatsen, die gedeeltelijk kunnen worden ingezet voor de energievoorziening van het sportpark, maar ook de energiecoöperatie Winsum Duurzaam heeft aangegeven belangstelling te hebben voor energie die door deze molens kan worden opgewekt.
Op deze locatie moet nog nauw overleg met de buurt plaatsvinden. Het is echter wel van belang dat de pilotstatus voor dit type projecten dan al verkregen is,

Het college besluit Gedeputeerde Staten te verzoeken om de gehele gemeente Winsum aan te wijzen als pilotgemeente voor de plaatsing van kleine windmolens buiten het bouwblok van agrarische bedrijven, met uitzondering van het gebied dat in Middag-Humsterland ligt. Daarnaast wordt voor Sportpark Winsum de pilotstatus aangevraagd voor een lijn- of parkopstelling van kleine windmolens.

GEZAMENLIJKE COLLEGEBESLUITEN BMWE VERGADERING 27 MAART

Tekorten jeugdhulp

Al langere tijd is duidelijk dat er sprake is van oplopende tekorten in de jeugdhulp. Om grip te krijgen op de uitgaven in de jeugdhulp, werd in januari 2018 regionaal een bestuurlijke stuurgroep ingesteld. Het college besluit om de memo aan de gemeenteraad vast te stellen, over de resultaten van de Taskforce tot nu toe en de maatregelen die worden genomen om de tekorten in de toekomst waar mogelijk te beperken. Het college besluit in de memo expliciet het tekort voor de BMWE-gemeenten, zijnde 2,5 miljoen euro, op te nemen.
Er wordt een informatiebijeenkomst voor de BMWE-raden gehouden, waarin de raden gedetailleerd worden geïnformeerd over de genomen en de te nemen maatregelen.

 

Cookieinstellingen