Pronkjewailpad, wandelen langs Groningse juweeltjes 

WINSUM – De Tocht om de Noord is een groots wandelevenement door de provincie Groningen. Aan de Tocht zit één groot nadeel, er mogen per jaar máár 5000 mensen mee wandelen. De inschrijving voor de Tocht om de Noord zat dit jaar (start en finish in Winsum), binnen een half uur vol. Met 5000 deelnemers is ‘De Tocht’ ook nog wel een massaal gebeuren. Organisator Peter Velthuis bedacht een wonderschoon alternatief, het Pronkjewailpad. Een tocht die individueel te wandelen is tussen 1 april en 1 november.

Start
In het weekend van 1 april 2018 is het eerste deel van het Pronkjewailpad van start gegaan.
Tien, steeds andere wandelaars, lopen de 250 km in 10 dagen en houden een reisverslag bij, dat onder andere via Twitter te volgen is. Verschillende media besteden er dagelijks aandacht aan.
Winsum
Vandaag kwamen de wandelaars in de gemeente Winsum. Burgemeester Michels ontving de wandelaars, had een leuk presentje voor ze bij zich en liep een stukje mee. Natuurlijk was WinsumNieuws erbij.
Beleving
Naast het wandelen door het prachtige Groninger landschap ‘beleeft’ de deelnemer onze provincie door de Pronkjewails onderweg. Bij het Pronkjewailpad gaat het om de trots en passie voor Groningen. De wandelaar maakt kennis met de gastvrijheid van de dorpen en hun inwoners.
Iets cultureels mee
Op de route vind je mooie locaties of bezienswaardigheden. Van ondernemers in de recreatie- of toeristische sector krijgt de wandelaar iets ‘cultureels’ mee, soms een mooi verhaal of gratis toegang tot een van de pareltjes in onze provincie, soms een typisch Gronings lekkernij, soms een bijzondere Groningse attractie.
In Winsum zijn een aantal van die ondernemers en ze werden vanmiddag allemaal bezocht door de ‘test’- lopers.
De Pronkjewails in Winsum zijn:
– Biologische kaasboerderij Kleikracht
– Marenland Recreatie
– Chocolatier Yann
– Kaas- Notenhuysch Winsum
– Café J & A
– Het KinderBoekenHuis
– Herberg/restaurant De Gouden Karper

 

Reacties