Herindeling gaat wellicht leven door afscheid

Foto: WinsumNieuws

WINSUM – De herindeling van de BMWE- gemeenten tot gemeente Het Hogeland leeft nog niet echt onder de bevolking, zo is niet alleen de indruk van veel bestuurders, maar het is ook het gevoel dat je krijgt via de media. De bestuurders proberen de bevolking wel mee te krijgen, maar het enthousiasme komt nog niet echt van de grond en er is zeker, zoals iemand het gisteren wel grappig zei: ‘Geen behoefte om polonaise om de eettafel te lopen.’

De bestuurders kunnen niet blij geworden zijn van de input op de prijsvraag die de naam Het Hogeland opleverde. Ook op social media is de herindeling nog niet erg ‘hot’. De Twitteraccount BMWE2019 van de gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum over de herindeling heeft 279 volgers, de Facebookpagina BMWE wordt door 251 mensen gevolgd. Even ter vergelijk, onze Facebookpagina HogelandNieuws is nagenoeg op hetzelfde moment online gegaan en die heeft 1077 volgers.
Is dit artikel bedoeld als kritiek op de verantwoordelijke bestuurders, managers en andere hotemetoten, NEE!!
Dit artikel is een wake- up call, het is al 6 april, we nemen binnen 9 maanden afscheid van iets vertrouwds, iets waar we vaak trots op zijn, iets dat ons deel maakte van iets groters. Per 1 januari 2019 worden we deel van iets nog groters en het risico is groot dat we daarmee zelf weer iets kleiner worden, dat we als individu, straat, wijk, vereniging en/of dorp  opgaan in een grotere massa. Dat betekent verandering. Die veranderingen, enorme veranderingen worden nu al in gang gezet en daar lijkt de burgerij nog niet gevoelig voor, we zien wel!
Afscheid gemeente Winsum
Gisterenmiddag had de gemeente Winsum een persbijeenkomst belegd. Er zou uit de doeken gedaan worden hoe de gemeente het ‘afscheid van de gemeente Winsum’ wil vorm geven. Over ‘het leeft nog niet zo’ gesproken, WinsumNieuws was het enige nieuwsmedium dat aan de uitnodiging gevolg had gegeven.
Aan de tafel, met extra lekkere koekjes, naast burgemeester Michels drie bekende gezichten:  toneelschrijver René Thedinga, regisseur Nico van der Wijk en producent Han Leever van SKKW. De mannen achter de jaarlijkse Nijjoarsveziede hebben een belangrijke rol bij de manier hoe de gemeente Winsum afscheid wil nemen. De gemeente geeft de inwoners een uniek cadeau, een toneelstuk!!
In november, ruim een maand voor de gemeentelijke herindeling, wordt in vijf dorpen een theatervoorstelling opgevoerd. Inwoners van de gemeente Winsum kunnen het toneelstuk, met de titel `Sjans op het Hogeland’ gratis bezoeken. ,,We willen op een gepaste wijze afscheid nemen van de gemeente Winsum”, zegt burgemeester Rinus Michels. ,,Dat doen we met een mooi cultureel evenement, een avond van de inwoners voor de inwoners.” René Thedinga: “Het is prachtig dat de gemeente voor zo’n afscheid heeft gekozen. Het is ook gedurfd, de gemeente gaf als enige kader dat het moest gaan over de periode 1991 – 2018, de artistieke invulling is aan ons.” Hij voegt er lachend aan toe: “Toch heb ik de primaire inspiratie gekregen door de burgemeester. Hij had het in ons eerste gesprek over de karakters in de dorpen en die gaan we zeker terugzien op de planken.”

`Sjans op het Hogeland’ is geschreven door René Thedinga, wordt geregisseerd door Nico van der Wijk en geproduceerd door Han Leever van de Stichting Kulturele Kommissie Winsum (SKKW). De stichting heeft veel ervaring met de jaarlijkse Neijoarsveziede en was in 2015 mede-producent van het openluchtspel `Johanna Ripperda, de vlam van Winsum’. Leever: “Voor ons als inwoners is de gemeentelijke herindeling een bijzonder moment. We vinden het een fantastisch idee om daar met een theatervoorstelling bij stil te staan.”

In het stuk wordt aandacht geschonken aan de bijzonderheden en eigenaardigheden van de verschillende dorpen. ,,De voorstelling is vooral vrolijk en luchtig. Het gaat over relaties en intriges en het bevat kluchtachtige elementen”, vertelt René Thedinga. Er wordt bovendien samengewerkt met de dorpen en de betreffende dorpshuizen om iedere voorstelling een eigen sfeer en kleur te geven. Thedinga: “Het zou mooi zijn, als de dorpen of gelegenheden waar wordt opgetreden ‘iets’ extra’s doen rond de voorstellingen. Een artiest uit het dorp, een stukje, wat muziek, gewoon iets extra’s.” Thedinga heeft het toneelstuk bijna af. Nico van der Wijk: “Schrijf maar op, in de bekende Thedinga- styl, hahaha.”

Audities

De audities voor `Sjans op het Hogeland’ staan gepland op zaterdag 21 april 2018. Inwoners uit de gemeente Winsum die mee willen doen, hebben voorrang. Nico van der Wijk: ,,Ik zou het fantastisch vinden als we een mooie mix weten te krijgen van acteurs en actrices uit alle dorpen van de gemeente.We hebben 14/15 mensen nodig.” Kandidaten kunnen zich aanmelden op [email protected].

Uniek cadeau

Een uniek cadeau, inderdaad! Door naar het afscheid toe te leven, komt wellicht het besef dat er iets gaat veranderen, dat het afscheid iets is van Winsumers voor Winsumers,  dat het afscheid misschien wel het laatste wordt, dat we met echt z’n allen mogen/kunnen doen.

Er zijn acht voorstellingen van `Sjans op het Hogeland’:

2 en 3 november in De Hoogte in Winsum

9 en 10 november in het Dorpshuis in Ezinge

16 november in zalencentrum Concordia in Baflo

17 november in dorpshuis Op Streek in Den Andel

23 en 24 november in dorpshuis Ubbegaheem in Sauwerd

De voorstelling is gratis. Reserveren is wel nodig. Dat kan op [email protected]. Meer informatie is te vinden op www.skkw.nl.

Reacties