Blog wethouder Bert Westerink, 11 april 2018

Op zulke werken drijft de maatschappij

Als wethouder kom je nog eens ergens. Jongstleden vrijdag was ik bij de kampioensavond van Futsal Winsum; ’s middag in het nieuwe onderkomen van de firma Frissekom, in het voormalige ABN/AMRO-pand. De inrichting straalt de creativiteit uit waarmee zij hun ontwerpen maken. Prachtig!

Bij Frissekom, de medewerkers zien zich als ‘aanpoters’, ontwikkelen ze digitale communicatiemiddelen. Een moderne variant op het bedrijf van hun buren, de familie Mekel, met wie ik onderhoudend sprak over de rijke historie van hun drukkerij en voormalige uitgeverij.

Ik voel me thuis bij het MKB, als kind van de timmerman/firmant van doe-het-zelf-winkel ‘Weszon’ (‘Voor hout en plaat op maat!’). Een middenstandsgezin vormt. Je leert van jongsaf verantwoordelijkheid aan, want je wordt geacht mee te helpen. M’n opa startte al voor de oorlog een voorloper van onze winkel. Amper lagere school had ‘ie; voor doorleren ontbrak het geld. Het opschrift boven dit stukje is een citaat uit een brief aan hem uit de jaren ’50. Ik gebruikte dat ook voor de brochure die ik over de bedrijfshistorie schreef.

Bij een middenstandszaak komt er heel wat om de hoek. Reden om m’n schoenen niet online te kopen. Dat deed ik vorige week bij Oudman in Helpman. Al 50 jaar service gegarandeerd. Tijdens het passen kwam ter sprake dat de dame die me hielp uit Winsum kwam. Langs m’n neus weg informeerde ik of ze er aangenaam woonde en een beetje tevreden was over het gemeentebestuur. Nou dat was het geval. Maar, voegde zij er aan toe, ‘waar je woont moet je het ook tot je eigen plek maken’. Ha! Een aanpoter dacht ik.

Ik eet wel ‘es een hapje bij Simone en Edwin, om de werkdag te overbruggen naar een raadsvergadering. Ook een echte MKB-‘Family’. Al 20 jaar las ik. Dat is een felicitatie waard. Op zulk werken drijft de maatschappij.

Cookieinstellingen