Laatste stolpersteine in Bedum

Hillie Prent
Hillie Prent
Foto: HogelandNieuws

BEDUM – Vanaf 2012 zijn er in de gemeente Bedum op verschillende plaatsen ‘stolpersteine’ gelegd. Een stolpersteine, ook wel ‘struikelsteen’ genoemd, is een kubusje met een afmeting van 10 x 10 cm, daarop is een messing plaatje bevestigd met de gegevens van het slachtoffer zoals naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van overlijden, het concentratiekamp of fusilleerplaats.

In de gemeente Bedum zijn op 25 april de laatste struikelstenen gelegd. Er zijn dan in totaal 50 stenen op verschillende plaatsen gelegd. Dat gegeven was voor het Herdenkingscomité Bedum, de Historische Vereniging gemeente Bedum en Dorpsbelangenvereniging Algemeen Plaatselijk Belang Bedum de aanleiding om in samenwerking met VVV Bedum, de POORT naar Noord-Groningen een Wandel- en Fietsrouteboekje langs de Stolpersteine uit te geven. Hiermee willen we de herinnering levend houden en de route geeft alle slachtoffers een gezicht. Daarnaast is de brochure educatief voor de jeugd, maar ook een herinnering voor diegenen die de oorlog hebben meegemaakt, en de razzia, opdat zoiets nooit meer mag gebeuren.

Het Project Stolpersteine gemeente Bedum is afgesloten met de plaatsing van de laatste twee gedenktekens voor de oorlogsslachtoffers Wiebe Adema en Jan Tempel.

De gedenktekens voor beide oorlogsslachtoffers zijn geplaatst nabij de Maranathakerk (Adema) en aan de Groningerweg nabij tankstation ’t Olierijck (Tempel) in aanwezigheid van nabestaanden en loco-burgemeester Menne van Dijk. Het betreft hier geen Stolpersteine, maar eigen ontwerpen van de werkgroep Stolpersteine gemeente Bedum. Militairen worden volgens Demnig, de bedenker vader van de Stolpersteine, geëerd doordat hun namen op het oorlogsmonument staan vermeld. Naast de plaatsing van gedenktekens voor genoemde oorlogslachtoffers wordt in Zuidwolde door burgemeester Erica van Lente een plaquette onthuld, die aan de muur van Moeke Vaatstra zal worden bevestigd. De plaquette herinnert aan de Razzia, die in Zuidwolde heeft plaatsgevonden op 25 april 1944 en waarbij vier mensen onmiddellijk zijn doodgeschoten. Van Lente werd geassisteerd door Gerhardus Dijkinga, de enige nog in leven zijnde Razziaslachtoffer uit Zuidwolde.

Cookieinstellingen