Autocross seizoen in Winsum spectaculair begonnen

WINSUM – Op Hemelvaartsdag is Winsum het autocross seizoen afgetrapt. Ondanks een regenachtig begin van de dag wisten toch ruim 1500 bezoekers het circuit aan de Winsumerstraatweg weer te vinden.

De organisatie had ’s morgens zijn handen vol aan het grote deelnemersveld, in totaal zo’n 160 deelnemers in vijf verschillende klasses. Alle deelnemende wedstrijdauto’s moeten namelijk eerst gekeurd worden. De technische- en veiligheidseisen staan hoog in het vaandel bij de organisatie. Daarnaast moet van elke wagen het uitlaatgeluid gekeurd worden, aangezien de vergunningverstrekker de organisatie zeer strenge normen opgelegd heeft wat betreft het geluidsniveau van dit evenement.

Dit resulteerde bij een enkele deelnemer tot teleurstelling, daar niet werd voldaan aan de geldende reglementen. “Dit betreuren wij ten zeerste, maar veiligheid staat voorop en ergens moet een grens getrokken worden”, aldus Klaas Pol, voorzitter van AutoSport Groningen. De deelnemers waren vooraf meerdere malen gewezen op het strakke regiem van AutoSport Groningen. Pol vult aan: “De Gemeente Winsum is zeer bereidwillig om er samen met ons voor te zorgen dat dit evenement kan blijven bestaan, maar wat betreft het geluidsniveau worden de normen te streng gehanteerd. Het is voor ons haast een onhaalbare zaak om dit te kunnen handhaven en er aan te voldoen”.

Voor de coureurs had de organisatie een verrassing in petto, het circuit was enigszins aangepast. Waar het circuit in voorgaande jaren nog meer een oval was, was de baan nu ingekort, met een extra rempunt in de vorm van een chicane. Om stipt 11.00 uur viel de eerste startvlag en was het voor de rijders eerst aftasten wat de ideale lijn is, daarnaast hielp de natgeregende baan hier ook niet bij, wat voor het nodige spektakel zorgde in de vorm van crashes. Gaande de middag droogde de baan op en gingen de snelheden ook alweer flink omhoog.

De wedstrijd verliep voor de organisatie voorspoedig, maar toch moesten de hulp diensten toch nog van pas komen om een deelneemster in de junioren klasse te ondersteunen om haar wedstrijdauto te verlaten. Met de grootst mogelijke zorg heeft de brandweer van Winsum ervoor gezorgd dat deze meid snel per ambulance voor controle naar het UMCG kon. Daar bleek dat ze enkele kneuzingen in haar bovenlichaam had opgelopen door een crash tijdens de wedstrijd.

De finales waren het sluitstuk van de dag en de coureurs gaven voor het vele publiek weer een ware show weg. Er werd geen centimeter ruimte weggegeven en met name in de standaard vanaf 1950cc klasse was de strijd fel en hard te noemen, maar toch wist nagenoeg iedere coureur de finish te halen. De organisatie kijkt terug op een succesvolle seizoenopening en maakt zich intussen alweer op voor de tweede wedstrijd van het seizoen op zaterdag 2 juni aanstaande, wederom in Winsum.

Voor meer foto’s van de wedstrijd klik hier

FINALE UITSLAGEN

Standaard 1400cc: 1. Rins Teitsma (EQ. v/d Klei/Teitsma) 2. Raymond van der Broek 3. Eric Dallinga 4. Robert Jan Bleeker 5. Marcel Hatzmann

Junioren: 1. Kim Kleinsmid 2. Mika Morien 3. Johan de Haan 4. Douwe Mulder 5. Patrick Tjepkema

Standaard tot 1950cc: 1. Jos Bronkema (EQ. Bronkema / Mussenga) 2.Willem Jan Maas 3. Niels Danenberg 4. EQ. Hansma/Radersma 5. Jan Douwe Feenstra

Standaard va.1950cc: 1. Erwin Hoekstra 2. Jesse de Graaf 3. Klaas van den Berg 4. Jasper Hazenberg 5. Engbert Veenstra

Vrije Standaard: 1. Leo Sintebin 2. Ruud Betsema 3. Laurens Slik 4. Franke Kooistra 5. Edze Paulusma

 

Reacties

gallery
103900
WINSUM – Op Hemelvaartsdag is Winsum het autocross seizoen afgetrapt. Ondanks een regenachtig begin van
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20180514/autocross-seizoen-winsum-spectaculair-begonnen/
2018-05-14T21:25:39+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2018/05/14210550/WhatsApp-Image-2018-05-10-at-17.17.321.jpeg
Nieuws