Pink Drink Bedum: accepteer jij je medemens?

Foto: HogelandNieuws/Bedum

In het kader van de nationale IDAHOT-week die van 12 tot en met 20 mei wordt georganiseerd vindt vandaag, 17 mei, de IDAHOT-dag plaats. Een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de sociale acceptatie van LHBT’ers (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen)

Naar aanleiding van deze dag en een gesprek tussen de gemeente Bedum en een groep LHBT’ers uit Bedum organiseerde gemeente Bedum afgelopen dinsdag 15 mei een ‘Pink Drink’ in het gemeentehuis.

HogelandNieuws/Bedum-verslaggever Cees van de Meent vroeg zich af of een dergelijke bijeenkomst wel nodig is en vroeg burgemeester Erica van Lente of er volgende maand misschien een borrel georganiseerd wordt voor inwoners met blond haar en bruine ogen, om maar eens een dwarsstraat te noemen? Burgemeester Van Lente: “Nee, dat gaan we niet doen, lijkt me ook niet echt nodig. Voor de groepen die vandaan uitgenodigd zijn ligt dat wat anders. Er is in onze gemeente ogenschijnlijk 100 procent acceptatie, maar onderhuids ligt dat soms toch anders. De Bedumse samenleving is zeker heel tolerant en er zijn geen excessen, maar naast de warmte, acceptatie en liefde voor de medemens, kan een hechte samenleving door allerlei oorzaken ook verstikkend zijn.”

Pink Drink trok tussen de 40 en 50 belangstellenden. Aan een statafel staan een paar lesbische mensen. Op de vraag of ze de bijeenkomst belangrijk vinden volgen toch wel verrassende antwoorden:

  • “Ik woon al 35 jaar samen met mijn vrouw en heb eigenlijk nooit problemen ervaren. We hebben vier kinderen, en ook die hebben, voor zover bij ons bekend, nooit last omdat de twee moeders hebben. Toch vind ik deze bijeenkomst belangrijk en vind ik het goed en mooi dat de burgemeester het initiatief heeft genomen. Ik ben hier ook om de jonge mensen bij te staan en eventueel te helpen.”
  • Twee andere dames, die een stel vormen, hebben toch wat andere ervaringen: “Wij voelen ons wel vaak bekeken en worden ook weleens onheus bejegend. Er is onderhuids toch wel raar gedrag tegenover ‘anderen’. Er kwam iemand naast ons wonen, maar die vertrok binnen een jaar weer, omdat zij van de kerk was en niet naast een lesbisch stel wilde wonen.”
    De twee hebben een zoontje van 10 jaar. Ook hij wordt wel eens ‘gepest’ en uitgescholden omdat hij twee moeders heeft. De kleine man woont momenteel niet thuis, maar op een zorgboerderij. Als de ‘moeders’ over hun oogappeltje praten, straalt de liefde en warmte uit hun ogen.
  • Een prachtig mens van 23 jaar is op de borrel met haar vriendin. Het prachtige mens heeft een hoog knuffelgehalte, een lieverdje, maar uw verslaggever houdt zich in. ‘Ze’ wil man worden, is man, maar leeft in een vrouwenlijf. ‘Ze’ krijgt hormonen, waardoor de borstgroei stopt. Ik merk dat ik tijdens het opschrijven van deze passage in verwarring raak. ‘Ze’, ‘hij’, anders, verdriet, onzekerheid bij het benoemen, het schrijven over, hoeveel verwarring moet er dan wel niet bij dat prachtige mens zijn (geweest). We lopen even naar buiten om een shaggie te roken. Ze vertelt over haar leven, dat ze het op 15-jarige leeftijd al wist, hier klopt iets niet. Ze is absoluut niet zielig, ze weet precies wat ze wil en heeft daar heel veel voor over. ‘Waarom steek je nu geen sigaretje op? ’ vraag ik. Ze lacht en zegt: ‘Ik kan niet draaien, hahaha.’ ‘Dan ben je nog lang geen echte kerel’, lach ik haar toe. Ik draai een shaggie voor haar/hem en we lachen samen.

 

Weet je wat zo mooi is aan de Pink Drinkers? Je ziet alleen maar mensen, lieve mensen. Er zit geen kaartje op hun voorhoofd met ‘lesbisch’, ‘homo’, ‘dik’ of ‘hetero’. Ook het gedrag verraadt niets, het lijkt allemaal heel gewoontjes.

Ik heb dat net opgeschreven als ik een vrouw zie staan: blond haar, mooie jurk aan, leuke schoentjes en leuke ketting om. ‘Hallo’ zeg ik ‘Ik ben Cees van HogelandNieuws’ en steek haar mijn hand toe. ‘Ik ben Bea’ klinkt het antwoord met een stem als die van Barry White. ‘Ik ben transgender en voorzitter van de Transgendergroep Groningen   Als Bea ziet dat ik naar haar baardgroei kijk, verontschuldigd zij zich: ‘Ik moet morgen naar de dermatoloog en mag me een paar dagen niet scheren, haha.” Bea vertelt dat ze sinds twee jaar als vrouw door het leven gaat en dat ze de problemen van de jonge transgenders kent en ziet. Daarom zet ze zich ook in voor de groep. In het Dagblad van het Noorden verscheen een groot artikel over Bea, zie link. 
waarin het leven van Bea beschreven is. Bea heeft altijd rekening gehouden met haar zoon en pas na zijn toestemming heeft ze toegegeven aan haar huidige leven. ‘Weet je wat het allermooiste was’ vertrouwt ze me toe: ‘Mijn zoon zei kortgeleden: ‘Als vrouw ben je veel liever en gezelliger’.

 

Op de terugweg denk ik aan de bijeenkomst. Was het raar? Nee! Was het bijzonder? Nee! Was de borrel nodig? Ik hoop eigenlijk nog steeds van niet!

 

De gemeente Bedum
De gemeente Bedum maakt zich sterk om te zorgen dat lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT) zich in de gemeente welkom voelen. Zo ging burgemeester Erica van Lente vorig jaar speciaal op de foto met een aantal LHBT’ers op een roze loper rond de toren van Westerdijkshorn voor een tentoonstelling voor de Dag van de Lokale Democratie. De burgemeester wilde hiermee aangeven dat voor de lokale democratie de stem van alle groepen van belang is en niet in beweging komt zónder diversiteit.
Burgemeester Van Lente: “Eerder zijn we met een groep LHBT’ers uit Bedum in gesprek gegaan. Kan iedereen in Bedum zichzelf zijn? En hoe gaan hetero’s, homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders met elkaar om in Bedum? Wat kan er verbeterd worden? En wat kunnen inwoners, organisaties en de gemeente daaraan bijdragen? Een van de ideeën was om op laagdrempelige wijze met elkaar in contact te komen.”

Samen bouwen aan onderling begrip
De burgemeester vervolgt: “Dit sluit natuurlijk aan op het IDAHOT-thema van dit jaar, elkaar steunen en waar het kan bestaande samenwerkingen versterken, verbreden of zelfs nieuwe aan te gaan. Door middel van deze informele borrel met de titel ‘Pink Drink’ willen we met elkaar in contact komen en samen bouwen aan onderling begrip.”
De gemeente kijkt samen met inwoners en betrokken organisaties zoals het COC Groningen-Drenthe en het Discriminatiemeldpunt Groningen of in de toekomst nog meer activiteiten worden georganiseerd om aandacht te vragen voor LHBT acceptatie in de gemeente.

Politie
De aanwezige wijkagenten vertelden dat er bij de politie Bedum geen ‘nare’ incidenten in het kader van bovenstaande bekend zijn.

 

Andere geluiden
Ter voorbereiding op dit artikel keek ik nog wat op social media. Journalist/ trendwatcher bij EenVandaag, homoseksueel en organisator van de oliebollenparty Lammert de Bruin @Lammert twitterde de volgende tweets: ‘Een derde van de Nederlanders vindt zoenende mannen aanstootgevend. 7 op de 10 LHBTI’s krijgt te maken met fysiek of verbaal geweld vanwege hun identiteit.’
‘Nog wat cijfers: 1 op de 5 Nederlanders vindt seks tussen twee mannen walgelijk. De helft van de LHBTI jongeren heeft zelfmoord overwogen, 16 procent van de meisjes en 9 procent van de jongens deed daadwerkelijk een zelfmoordpoging. Dat is 5x zo hoog als onder heterojongeren.’

Neem deze tweets ook even mee als je antwoorden gaat op de vraag ‘accepteer jij je medemens?’

Cookieinstellingen