Winsumer scholen naar buiten met natuureducatie

Foto:

WINSUM – Met ingang van het nieuwe schooljaar 2018-2019 slaan meerdere organisaties de handen ineen om alle kinderen zoveel mogelijk te laten leren over de natuur in de buitenlucht op de natuurterreinen in en om Winsum.

Dit plan is tot stand gekomen door alle scholen in Winsum, meerdere terreinbeheerders (ijsbaan, Scouting Vinchem, hertenkamp de Borgstee, gemeente, eigenaren voormalig Vogelpark Potmaarbos, Belangenvereniging ’t Oldehof en Peerdewask), de gemeente, het IVN als natuurorganisatie en de St. Winsum Zuidoost.

De werkgroep Natuureducatie van de Stichting Winsum Zuidoost heeft dit plan opgevat omdat er veel natuurterreinen aanwezig zijn in het dorp die zich uitstekend lenen voor buitenlessen. De Stichting Winsum Zuidoost wil zo de betrokkenheid van kinderen en ouders bij de natuur, milieu en duurzaamheid in eigen woonomgeving vergroten. Scholen krijgen daartoe de beschikking over 30 leskisten die in de buitenlucht kunnen worden gebruikt. De lesprogramma’s sluiten direct aan het lesprogramma van de scholen.

Er zijn diverse thema’s van weidevogels, bijen, waterleven in de sloot, fruitbomen tot en met moestuinen bij de school, maar ook windenergie en zonne-energie en afval. Ook ouders kunnen meedoen en krijgen daartoe een natuurouder cursus op school.

Vrijwilligers gezocht

De werkgroep natuureducatie van de Stichting Winsum Zuidoost zorgt voor de leskisten is daarbij op zoek naar de volgende vrijwilligers:

  • beheerders van de leskistendepot. De beheerder brengen de leskisten naar school en halen deze ook weer op en beheren de inhoud van de leskisten.
  • vrijwilliger met passie voor natuur, milieu of duurzaamheid die kinderen iets willen leren over het thema waarin ze gespecialiseerd zijn: bijv. vogelaar, imker, hovenier, moestuinier, bioboer, vlinders, fruitbomen, energie etc. De vrijwilliger assisteert daarbij de leerkracht of docent in de buitenlucht.
  • begeleiders van de Rangergroep; een groep kinderen van 10-14 jaar die 1x per maand een programma krijgen om zich verder te verdiepen in de natuur.

Alle belangstellende vrijwilligers zijn welkom op de informatiebijeenkomst op donderdag 31 mei om 20.00 op ’t Oldehof 49 in Winsum, zij kunnen zich aanmelden via de website op http://www.natuureducatie-winsum.nl/wordpress/aanmelding-vrijwilligers/

Subsidies

Dit project is financieel mede mogelijk gemaakt door het door een subsidie van het Loket Leefbaarheid € 4.650,- en de Wierdastichting van € 2.325,- . De gemeente draagt 50% in de exploitatielasten bij via cofinanciering voor een bedrag van € 2.250,- tot en met 2020. De acht scholen dragen ook 50% bij in de exploitatielasten. Voor het depot maken we gratis gebruik van de berging van de belangenvereniging ’t Oldehof en Peerdewask die al het onderhoudswerk van de Appelhof verrichten. Zij hadden een berging nodig en vanuit de natuureducatie we hebben hun aanvraag ondersteund waardoor de kans ook groter werd dat de subsidie voor de berging werd toegekend. Deze berging wordt gefinancierd door het Loket Leefbaarheid en de Provincie.

Via de website http://www.natuureducatie-winsum.nl/wordpress is meer informatie te vinden (onder constructie)

Cookieinstellingen