Tour des Cimetières: dagtocht langs mooiste kerkhoven Noord-Groningen

Het kerkje in Oosternieland.
Het kerkje in Oosternieland.
Foto: St. Oude Groninger Kerken.

HET HOGELAND – Vrijdag 15 juni houden Arriva en de Stichting Oude Groninger Kerken een tocht langs kerkhoven in Noord-Groningen, de Tour des Cimetières.

De tocht voert onder andere langs Uithuizen, Oosternieland en Uithuizermeeden en staat onder leiding van ervaren gidsen. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via Arriva Touring. De algemene begraafplaats in Warffum is de eerste stopplaats. Hier is een grote diversiteit aan grafzerken te zien. In 1885 heeft de Joodse gemeenschap een stuk grond van deze begraafplaats gekocht, waar nog 29 grafstenen staan; de oudste stamt uit 1887. Van Warffum trekt men verder naar Uithuizen en bezoeken daar het katholieke kerkhof. Op het kerkhof staat een kapel met een mooie beeldengroep en dichtbij de kapel liggen imposante graven. De volgende stop is Hotel Ekamper in Oosteinde voor de lunch.

Na het middagmaal staat de begraafplaats en het kerkje tegenover het hotel op het programma. Daarna  stopt men bij de kerk van Oosternieland. Kerk en kerkhof liggen daar op het hoogste punt van de wierde. De zware vlakke graven zakken deels weg van de steile wand. Op het afgegraven deel van de wierde ligt de nieuwe begraafplaats. De  laatste stop is bij de kerk van Uithuizermeeden. Rond de kerk liggen een paar graven. Binnen heeft de beheerder koffie en thee voor ons klaarstaan. Daarna rijden we terug naar Groningen en Assen.

 

Deelnemers kunnen voor deze tocht opstappen in Assen en in Groningen. Prijs: € 42,50 pp. Inclusief lunch bij Hotel Ekamper en koffie en thee in de kerk van Uithuizermeeden. Aanmelden kan per e-mail via [email protected] of tijdens kantooruren telefonisch 050-5260268.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen