Boerderijroute erg geslaagd

Foto: persbericht

HET HOGELAND – Een prachtige boerderijroute die op 5 juni jl. was georganiseerd door het NUT ’t Hoogeland: voor de één was het een nadere kennismaking, voor de ander een verdieping van zijn kennis van het Hogeland. Maar voor iedereen een bijzondere route.

De route die Alex de Reus, tevens onze gids, voor ons had uitgestippeld voerde langs boerderijen en markante woningen in onze streek. We deden vele dorpen aan zoals Rasquert, Baflo en Den Andel. We stopten daar om rondom de boerderij Wiertsemaheerd van de familie Clevering te lopen. Hier stond de verslaggever van RTV Noord ons op te wachten voor een rechtstreeks verslag over onze boerderijentocht. Vervolgens door naar Westernieland waar we de barakken van het voormalig werkkamp de Slikken bezochten. Hier gaf Janneke Smid ons een lezing over de geschiedenis van deze bijzondere plek.

Alex de Reus vertelde gedurende de gehele route o.a. over boerderijen zoals Groot Zeewijk, Wiersemaheert, Arion, Huninga, Torum, en over de boerenfamilies die soms al vele generaties de boerderijen beheren, bewonen en mede de cultuur van deze streek bepaalden. Ook informeerde hij ons over Geert Reinders , M.D. Teenstra en Rudolf Agricola. Hij wees ons op de kolken in Hornhuizen en Pieterburen, die ontstonden na de Kerstvloed (1717) maar ook over vroegere borgen die nu verdwenen zijn.

Na een heerlijke lunch in Hornhuizen gingen we verder naar de Westpolder. In de openlucht onder een stralende zon en schitterend uitzicht over de kwelders lopen we op de zeedijk die de Westpolder beschermt tegen het water. De heer K. Sijpkes (oevereigenaar) vertelde ons over het ontstaan van de polders en de kwelders en dat inpoldering in Groningen een particuliere zaak was en geen rijkstaak. Hij legde uit dat de oevereigenaren een delimitatiecontract hebben die hun rechtspositie regelt.

Vervolgens ging de route o.a. naar de imposante boerderij Stoepemaheerd van de familie Tebbens-Torringa in Zuurdijk, waar wij een wandeling rond de boerderij en tuin hebben gemaakt.

De dag werd prachtig afgesloten met een bezoek aan de dames Warendorp-Torringa, die ons ontvingen met koffie en thee. Daar hebben de deelnemers nagenoten van deze prachtige, interessante en zonnige dag. Alex de Reus werd door de deelnemers letterlijk in het zonnetje gezet voor zijn geweldige kennis en zijn vaardigheden om die kennis enthousiast over te brengen.

 

Reacties

article
108155
HET HOGELAND – Een prachtige boerderijroute die op 5 juni jl. was georganiseerd door het
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20180612/boerderijroute-erg-geslaagd/
2018-06-12T13:07:25+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2018/06/12130521/boerderijroute.jpg
Nieuws