Begraafplaatsen Bedum komen er weer prima bij te liggen

Rob van der Werf
Rob van der Werf
Foto: HogelandNieuws

BEDUM/ONDERDENDAM – De algemene begraafplaatsen in Bedum, Zuidwolde en Onderdendam ondergaan een opknapbeurt. Het opknappen van de begraafplaatsen volgt op vrij brede kritiek op de onderhoudstoestand van de huidige grindpaden.

Die onderhoudstoestand is sinds het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen in 2016 achteruit gegaan. Het gemeentebestuur heeft daarop besloten maatregelen te nemen. De begraafplaatsen worden in opdracht van de gemeente  door Van der Werf Groenvoorzieningen onderhoudsarmer gemaakt. Het streven is daarbij het karakter van de begraafplaatsen te behouden.
Na het verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is geprobeerd het onkruid met andere methodes te verwijderen. Die bleken onvoldoende effectief en erg arbeidsintensief.

De maatregelen die nu genomen worden, bestaan uit het toepassen van een speciaal soort verharding op de hoofdpaden. Andere paden, die nu nog van grind of schelpen zijn voorzien, worden ‘vergrast’. Vrijkomend grind wordt hergebruikt. Dat komt tussen graven te liggen.
De begraafplaats in Noordwolde, waar gemiddeld drie teraardebestellingen per jaar zijn, kent nu paden van grind vermengd met aarde. Deze paden zullen worden ‘vergrast’.

Met de opknapbeurten is in totaal een bedrag van 75.000 euro gemoeid. De gemeente verwacht dat er in de toekomst een besparing op kosten voor mens en materieel wordt gerealiseerd. De operatie moet halverwege juli van dit jaar zijn afgerond.

Rob van der Werf vertelt in onderstaand filmpje over de werkzaamheden en de onderhoudsproblemen die na de Europese regel- en wetgeving zijn ontstaan. Ook vertelt hij over de oplossing waar gemeente Bedum voor gekozen heeft.

Cookieinstellingen