vv Winsum JO17-1 grijpt naast promotie

WINSUM – Net als JO19-1 zal ook vv Winsum JO-17 volgend seizoen ‘gewoon’ weer in de Hoofdklasse uitkomen. Zaterdag verloor het team van coach Nico de Vries op eigen veld van een beter vv Buitenpost, dat verdiend won en het na de zomerstop in de 4e Divisie mag gaan proberen.

Onder grote publieke belangstelling werd er om 10.30 uur afgetrapt aan de Schouwerzijlsterweg. De gasten lieten vanaf minuut één zien ervoor te willen gaan. De duels werden nagenoeg allemaal gewonnen, waardoor vv Winsum niet of nauwelijks over de middenlijn kwam. De Friezen daarentegen legden in de beginfase de ene na de andere aanval op de mat. Al in de 4de minuut leverde dit een doelpunt op. Het was Bernd Douma die een hoekschop binnen werkte en zich door z’n medespelers liet bejubelen, 0-1.

Bernd Douma (4) werkt de bal langs doelman Leroy Munters

De gasten bleven de betere ploeg, maar vergaten de score voor rust uit te bouwen naar een veilige voorsprong. De thuisploeg produceerde slechts één schot tussen de palen, maar de vrije bal van Raul Bello verdween recht in de handen van Buitenpost-goalie Eelze Spinder.

Na de thee bracht coach De Vries twee wissels binnen de lijnen: Chris Hammenga en Leon Stavenga vervingen Quinten Hogeveen en Silvijn Mulder. Het leek een goede zet. Nadat Mark van der Meer namens de gasten rakelings voorlangs had geschoten, wist vv Winsum een aantal keer in de buurt van het vijandig doel te komen, alleen kon de thuisploeg dit niet in doelpunten uitdrukken. Na tien minuten nam vv Buitenpost de wedstrijd weer in handen en moest Winsum-sluitpost Leroy Munters een paar keer in actie komen om z’n ploeg in de race te houden. In de 62ste minuut kwam hij zelfs oog in oog te staan met Buitenpost-aanvoerder Willem de Boer, die na een verkregen strafschop vanaf de stip mocht aanleggen. De Winsum-doelman koos de goede hoek en stopte de 11-meter.

Leroy Munters stopt de inzet van Willem de Boer

vv Winsum leefde nog en kreeg namens Leon Stavenga zomaar uit het niets de kans om gelijk te maken. Bij een misverstand in de Friese defensie dook de invaller op tussen de laatste man en de niet uitkomende doelman reageerde Stavenga zeer alert, alleen verdween z’n kopbal net naast het doel.

Twee minuten later viel aan de andere kant dan de beslissing. De diepgaande Mees ‘Messi’ Hoekstra werd door het centrum op maat bediend en passeerde met de punt van de schoen de uitkomende Leroy Munters. De bal belandde op de paal, waarop Hoekstra in de rebound alsnog raak schoot, 0-2. De invaller werd vervolgens bedolven onder z’n medespelers.

Invaller Mees Hoekstra wordt gefeliciteerd door z’n medespelers

Met nog twaalf minuten op de klok was de wedstrijd beslist.

In de extra tijd was het Raoul Bello die met een prachtig geplaatst schot nog de eer wist te redden, 1-2. Er werd nog afgetrapt, maar daar bleef het ook bij.

vv Winsum JO17-1 kan terugzien op een fantastisch seizoen (2e plaats op 1 punt van kampioen SV Bedum). De ploeg werd voorafgaande aan de wedstrijd nog geloofd voor het mooie, attractieve voetbal in het afgelopen seizoen, maar dat bleek anderhalf uur later, na de wedstrijd tegen het fysiek sterke en betere Buitenpost, niet genoeg. Door de nederlaag zal vv Winsum JO17-1 na de zomer weer uitkomen in de Hoofdklasse.