Blog wethouder Marc Verschuren, 21 juni 2018

Foto: gemeente winsum

Nog een half jaar

De inwoners merken er op dit moment niet zo veel van, maar de herindeling komt steeds dichter bij. We zijn bijna toe aan het laatste half jaar van de gemeente Winsum. 1 januari en daarmee de start van de gemeente Het Hogeland (en voor een deel van de inwoners de nieuwe gemeente Westerkwartier) nadert met rasse schreden. Dat merken we aan allerlei zaken. De medewerkers hebben hun belangstelling voor een functie in de nieuwe organisatie kenbaar kunnen maken. Eind september krijgen zij te horen op welke functie ze geplaatst worden. Dan kan het ook zijn dat er een andere werkplek komt. Medewerkers die ongeveer dezelfde taken uitvoeren zitten nu per gemeente verspreid en komen in de nieuwe gemeente grotendeels bij elkaar te zitten. Een medewerker die nu in Winsum werkt kan zomaar per 1 januari in Leens, Bedum of Uithuizen werken. Spannende tijden dus voor de medewerkers.

Loslaten

Als bestuurders zijn we bezig met een aantal zaken voor de laatste keer te doen. Zo hebben we pas geleden een dorpsbezoek aan Saaxumhuizen gebracht. Een dorp met 44 inwoners waarvan er veel heel actief zijn. Het laatste dorpsbezoek aan dit dorp als gemeentebestuur van Winsum. In de nieuwe gemeente Het Hogeland zal er ongetwijfeld ook gewerkt worden aan een warme band met alle dorpen maar hoe dat ingericht gaat worden is aan de nieuwe gemeente. Dat hoort ook bij het proces. Als bestuurder wil je vooral vooruit kijken maar nu kan (mag) dat niet en moet je loslaten. Gaat er iets spelen vanaf januari volgend jaar of moeten er keuzes voor volgend jaar gemaakt worden? Dan is dat niet meer aan de huidige bestuurders. Ambtelijk wordt er wel van alles voorbereid maar de politieke keuzes zullen in de nieuwe gemeente gemaakt worden. Dat loslaten is wel lastig merken we iedere keer. Je wilt keuzes maken, net zoals je de afgelopen 4 jaar gedaan hebt, maar over steeds meer onderwerpen mag je dat niet meer doen.

Afscheid van Winsum

Ook zijn we nu bezig met het afscheid van de gemeente Winsum voor te bereiden. Naast een feestelijke afsluiting door raad en college in december zal in de maand november de unieke theatervoorstelling ‘Sjans op het Hogeland!’ opgevoerd worden. Het afscheidscadeau voor en met de inwoners van de gemeente Winsum, een vrolijk en luchtig toneelstuk met tal van herkenbare feiten en personen. In de maand november te zien in Winsum, Ezinge, Sauwerd, Baflo en Den Andel. Op weg naar de nieuwe gemeente is er dan nog 1 belangrijke datum in november. Noteer het vast in je agenda: 21 november verkiezingen voor de nieuwe gemeente!

Cookieinstellingen