Geen hondenbelasting, wél toeristenbelasting Het Hogeland

Foto:

HET HOGELAND –  Goed nieuws voor hondenbezitters in Bedum. Er wordt in de nieuwe gemeente Het Hogeland geen belasting meer geheven op je trouwe viervoeter(s). In de gemeenten Eemsmond, Winsum en De Marne was de hondenbelasting al afgeschaft. De toekomstige gemeente Het Hogeland gaat wel werken met toeristenbelasting. Dat hebben de colleges van B. en W. van de BMWE- gemeenten besloten.

Alle gemeentelijke tarieven worden per 1 januari gelijk getrokken met uitzondering van de afvalstoffenheffing. Ambitieuze plannen als De Tirrel (Winsum), centrumplannen voor Bedum en Uithuizen en het werelderfgoedcentrum Lauwersoog worden, ondanks kortingen van het Rijk, doorgezet, zo laten de vier colleges in het volgende bericht weten.

 

Financieel perspectief op Het Hogeland
De gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond en Werkplein Ability gaan per 1 januari 2019 samen verder als de gemeente Het Hogeland. De Kadernota 2019-2022 is het
eerste gezamenlijke financiële product van de vijf organisaties. In deze nota worden de uitgangspunten voor de begroting van 2019 voorgesteld en hoe die te financieren. De bestaande ambities en plannen worden ondanks de korting vanuit het Rijk vanwege de herindeling onverkort doorgezet. Voor wat betreft de gemeentelijke belastingen wordt voorgesteld deze zoveel mogelijk gelijk te trekken per 1 januari 2019. De colleges van de BMWE-gemeenten leggen de kadernota 2019-2022 op woensdag 4 juli voor aan de
raadsklankbordgroep met een positief saldo voor het meerjarig perspectief.

Ambities en plannen

De colleges stellen voor de bestaande plannen en ambities vanuit de vier gemeenten door te zetten ondanks de forse korting vanuit het Rijk vanwege de herindeling. Voorbeelden hiervan zijn de unieke samenwerking tussen zorg, onderwijs, sport en vrije tijd in De Tirrel in Winsum, de centrumplannen voor Bedum en Uithuizen en de verdere ontwikkeling van het Werelderfgoedcentrum in De Marne.
Ook stellen de colleges de raadsklankbordgroep voor om de ontwikkelingen die in gang zijn gezet vanuit de visie Ruimte! mee te nemen in haar afweging. Deze ontwikkelingen, op het vlak van bijvoorbeeld dienstverlening en inwonerkracht, geven de nieuwe gemeente een flinke impuls. Wel is het in dit stadium te vroeg om deze ontwikkelingen in de kadernota concreet uit te werken. Sommige zaken zijn nog niet bekend of zullen verder uitgewerkt moeten worden, de kadernota geeft de stand van zaken met de kennis en informatie voor zover het op dit moment bekend is.

Belastingen en heffingen
Voor alle inwoners en ondernemers van de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond stellen de colleges van BMWE voor de belastingen vanaf volgend jaar zoveel mogelijk gelijk te trekken. Sommige inwoners en ondernemers gaan dan meer betalen, anderen juist minder. De colleges stellen ook voor om forensenbelasting en toeristenbelasting voor het hele gebied in te voeren. Daarentegen wordt voorgesteld de hondenbelasting af te schaffen. Vanwege te beperkte tijd voor een eenduidige uitvoering wordt de afvalstoffenheffing nog niet per 1 januari 2019 gelijk getrokken. Wel stellen de colleges voor om in het hele gebied uit te gaan van een kostendekkend systeem. De colleges geven hiermee richting aan voor de raden, later dit jaar krijgen de raden voorstellen ter besluitvorming voor de tarieven 2019.

Vervolgproces
De gezamenlijke colleges van burgemeester en wethouders van de BMWE-gemeenten bieden de
Kadernota 2019-2022 aan de raadsklankbordgroep van de BMWE-gemeenten aan. De
raadsklankbordgroep bespreekt de Kadernota op woensdag 4 juli. De reactie van de
raadsklankbordgroep wordt meegenomen in de uitwerking van de concept begroting 2019 van Het
Hogeland. Eind 2018 stellen de huidige gemeenteraden de belastingverordeningen vast.

Cookieinstellingen