Alle lof voor Bedrijvenvoetbal Bedum

BEDUM – De sponsoravond was er al één om in te lijsten (lees hier verslag), maar het Bedumse Bedrijvenvoetbal- toernooi, dat afgelopen weekend werd gehouden, is uniek in zijn soort. De sleutelwoorden: samenhorigheid en draagvlak!

Het Bedumse Bedrijvenvoetbal- toernooi is niet alleen voetbal, het is een feest voor jong en oud. Voor de bedrijven en de voetballers is het een absolute must om een keer, maar liefst ieder jaar, mee te doen. Mede daarom lopen er pareltjes van het noordelijke amateurvoetbal te spelen met wat minder getalenteerde ballentrappers, het maakt niet uit, het gaat om samen.
De autorijschool speelt tegen kapsalon, de veilingmeesters tegen de timmermannen, het kan allemaal en zonder ook maar één wanklank.
Er wordt op hele velden gespeeld door elftallen en op halve velden door 7- tallen. Er spelen mannen en vrouwen, jonge en wat oudere. Een gouden vondst trouwens dat 7×7- toernooi. Bedrijven en spelers die soms tientallen malen hebben meegedaan aan het ‘normale’ toernooi krijgen zo de kans om mee te blijven doen en te genieten van het randgebeuren: elkaar weer ontmoeten, het hapje en drankje, de gezelligheid, de muziek, de gemoedelijke entourage.
Als ‘de Heeren van Bedum‘ met leadzanger Theo Kwint, wat een prachtige stem heeft die man, het dak van de tent afblazen, zit er een gemaileerd publiek te genieten. Een man in een rolstoel heeft een plaatsje op de eerste rij en geniet drie uur lang van iedere toon. Hij swingt mee, speelt luchtgitaar en deelt meer dan 100 high fives uit. Een groepje vrouwen van acceptabele leeftijd zingen meest zachtjes, maar af en toe uit volle borst, mee en een jongeman trommelt mee op het blad van de picknicktafel. Er worden een aantal biertjes door iemand gehaald en een ander haalt heerlijke broodjes beenham met honing- mosterdsaus, iedereen geniet op eigen wijze.
Zodra de laatste tonen van  De Heeren weg ebben komt er een manneke van een jaar of acht het podium op, hij begint te dansen, zomaar, omdat hij het leuk vindt en omdat het kan.
Wethouder Van der Kolk loopt te glimmen in de kantine, hij is vanmorgen bij de vrijwilligers- verwenmorgen geweest en geniet na van het initiatief, de overige kantinegasten en een WK- wedstrijd, die op de televisie wordt vertoond.
Op de velden wordt gezwoegd en gestreden. Iedereen doet zijn/ haar best en er valt geen onvertogen woord. De scheidsrechters blazen in de geest van het toernooi, lekker laten voetballen.
Burgemeester Erica van Lente komt een kijkje nemen. Ze is gekleed op een middagje ‘lekker losjes’, maar heeft wel prachtige schoenen uitgezocht. Ze kijkt tevreden naar ‘haar’ Bedumers en andere sportieve gasten, praat hier en daar en is plots verdwenen, voor ik haar iets kan vragen over het toernooi vast naar een andere activiteit of naar de kledingkast om eindeloos te zoeken naar een geschikt mantelpakje om Kjeld Nuis tijdens de Ronde van Bedum te huldigen.
De bestuursleden van de Stichting Bedrijvenvoetbal schudden vooral veel handen. Sponsors, voetballers, bezoekers, vrijwilligers, iedereen krijgt een hand en vaak nog een vriendelijk woord.
De plaatselijke hoffotograaf maakt meer meters dan menig voetballer. Het lijkt wel of er een drieling rondloopt. Hij maakt duizenden foto’s en iedereen poseert gewillig. Op het Bedrijvenvoetbal gelden geen privacy- regels, iedereen mag er gezien worden, mooi om erbij te kunnen zijn.
De drukste plek is de ‘gezond frituur’ snackwagen. De bedienende dames hebben het erg warm. Met rode hoofden worden patatjes met, frikadellen en ‘broodjes lekker’ klaargemaakt. Ze hebben sponsorkleding aan, het zal toch niet waar zijn? Ja hoor, het zijn óók vrijwilligers!! Gelukkig wordt er af en toe geruild, je zult er maar staan in de hitte. Heet is het ook in het heilige der heiligen, de bestuurskamer waar de uitslagen en standen worden bijgehouden. Gelukkig is er iemand om te ‘wapperen’!
Kleine mannekes en meiskes spelen met hun voetbal, overal! In de kantine, de gangen, de terrasjes, naast de velden, tussen de gezellig op de grond zittende supporters. En vliegt de bal een keer tegen iemand aan of komt het ding op het veld, dan wordt hij (denk nog steeds dat een voetbal mannelijk is) weer vriendelijk teruggegeven. Samenhorigheid!
De winnaars
Oh ja, waar gevoetbald wordt zijn ook winnaars.
Bedrijvenvoetbal- toernooi 11 x 11
Team Hoeksema Schilders/van Dijk keukens won het toernooi door strafschoppen beter te nemen dan het team van JAHEKO.
– Een toernooi dat ooit begon met een wedstrijd tussen de politie en jongeren om de onderlinge sfeer te verbeteren. Een jaar later deden Fame en de PTT mee en kon men spreken van een echt toernooi dat werd gewonnen door Fame -. De teammanagers Ben Hoeksema en Ruben van Dijk mochten onder luid gejuich de bokaal in ontvangst nemen uit handen van hoofdsponsor Niels Feddema.
De Fairplay bokaal was, en daar zijn we erg trots op, voor HogelandNieuws.
Toernooi 7 x 7 40+
Nieuwkomer Problicity werd winnaar van het 7×7 40+ toernooi. De nieuwkomers wonnen na een spannende strijd in de finale na strafschoppen van Gonnie Smit Hypotheken.
De Fairplay cup was voor Maatwerk in Bouwen & Meijerink Hypotheken.
Damestoernooi
Bij het damestoernooi prolongeerde Kooistra Tuin en Dier hun titel. Groenvoorziening AJ Van der Werf/De Roo Drente werd tweede. De Fairplay bokaal ging naar Van Bruggen bestratingen.
Feest
Bedrijvenvoetbal is ook, misschien wel vooral feest. Op vrijdagavond kwamen 1000 bezoekers op de Hollandse avond af met Django Wagner, de Gebroeders KO en AVD Entertainment.
Tijdens de feestavond op zaterdag waren er 1500 bezoekers. De beste Partyband van Nederland ‘Black Tie Monkey Squad’ en de bekende happy hardcore artiesten van de Party Animals zorgden voor een geweldige sfeer in de grote feesttent.
Alle lof dus voor de organiserende Stichting en de tientallen vrijwilligers van SV Bedum, muziekvereniging Wilhelmina, DIO Bedum Loopgroep Bedum en de verkeersgroep.
De voorzitter
“Fantastisch, wat een saamhorigheid. Dit was een geweldig weekend!”, aldus voorzitter Rob van der Werf, met een lach van oor tot oor. “Elk jaar denken we dat het niet beter kan, maar dit was echt een hele gave editie. Als bestuur zijn we vooral ontzettend dankbaar richting alle vrijwilligers en sponsoren.”

Cookieinstellingen