Symposium leefbaarheid en vitaliteit op het platteland: quo vadis Noordwolde?

Foto: Auwert Postmus

NOORDWOLDE – Het 280 inwoners tellende Noordwolde heeft vanaf 1 maart 1938 een vereniging plaatselijk belang (PBN). In de week van 7 – 14 juli wordt dit 80-jarig bestaan flink gevierd. De inzet is om in 2038 het 100-jarig bestaan te vieren, maar hoe overbrug je die periode als pareltje nèt boven Groningen? 

In een landelijke en gemoedelijke setting wordt over leefbaarheid en vitaliteit op het Groninger platteland op donderdagmiddag 12 juli tussen 13.30 en 17.00 uur met betrokkenen gesproken. Iedereen is welkom. Als gastsprekers heeft PBN Inge Zwerver (Groninger Dorpen) en doctor Joost Gieling weten te strikken.

Inge Zwerver werkt als adviseur en projectleider voor Groninger Dorpen. Ze is voor dorpen en organisaties hét aanspreekpunt voor wonen, zorg en welbevinden. Belangen ván en kansen vóór zorgzame dorpsinitiatieven behartigt ze binnen haar relevante netwerk van overheden en instanties. In haar lezing “zoek de gelijken, accepteer de verschillen” gaat Inge dieper in op vragen en ontwikkelingen die ze ziet in de dorpen als het gaat om de leefbaarheid en de toekomst van Groninger dorpen; hoe werken dorpen en gemeenten straks samen na de herindeling, wat is de sleutel? Maar ook de opmars van bewonersinitiatieven en een in veel dorpen geziene, veranderende rol van dorpsbelangen. En wat als je dorp niet zo actief is?

Joost Gieling is onlangs gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn proefschrift ging over de relatie tussen dorpsbinding en vrijwillige inzet in het dorp. Een bijzonder relevant en actueel thema, aangezien in het kader van de ‘participatiemaatschappij’ steeds meer van burgers wordt verwacht dat ze betrokkenheid tonen bij de lokale leefbaarheid door middel van vrijwillige inzet. En de inzet is hoog: de leefbaarheid komt namelijk steeds meer onder druk te staan door bevolkingsdaling, het verdwijnen van voorzieningen, vergrijzing en de trek van jongeren naar de stad.

Door de kleinschaligheid van dorpen is er vaak weinig draagvlak voor commerciële voorzieningen. Daar komt nog eens bij dat veel dorpen een transitie hebben doorgemaakt van een autonoom dorp naar een woondorp. In dit laatste type dorp zijn de inwoners veelal regionaal georiënteerd en lang niet alle bewoners voelen zich daadwerkelijk verantwoordelijk voor het wel en wee van hun dorp. De vraag is dus of de verwachtingen van de overheid omtrent meer zelfredzaamheid en burgerinitiatieven realistisch zijn. Verhalen over een kleine groep actieve dorpelingen met een ‘vrijwilligers burn-out’ en ‘vrijwilligerswerk als verplichting’ passeren immers steeds vaker de revue.

Heeft u belangstelling? Het symposium staat open voor iedereen en begint om 13.30 uur in de NH Kerk van Noordwolde (Groningen). Deelname is gratis, maar u dient bij inschrijving wel een stelling over dit onderwerp aan te leveren! Geeft u zich zo snel mogelijk op: vol is vol!

Informatie en opgave: [email protected]

Dit symposium is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Loket Leefbaarheid en Kansrijk Groningen.

Cookieinstellingen