Eemsmond eert en bedankt veteranen

UITHUIZEN – Aan de heer Wierenga uit Uithuizermeeden merk je niet dat hij er net een fietstochtje, met tegenwind, naar het gemeentehuis van Uithuizen op heeft zitten. Keurig in kostuum, met diverse onderscheidingen, baret stoer op het hoofd, vraagt hij of ik mee loop. ‘Vast om hem indien nodig te assisteren’ denk ik, maar bied de veteraan niet op voorhand mijn arm aan, dat vinden de krasse mannen meestal niet fijn.

We lopen de rolstoelhelling op, ik heb moeite om Wierenga bij te houden.
‘Das een echte!’ denk ik en glimlach naar hem. Hij lacht terug en zegt met enige trots: ‘Negentig jaar, haha.’
De heer Wierenga uit Uithuizermeeden
Bij de ingang verwelkomt lid van het ontvangstcomité, Jan Kerkstra, de heer Wierenga met veel warmte en vriendelijkheid.
Nadat de lift, ik verbaas me een beetje dat Wierenga de trap niet op sprint, op de etage waar de raadszaal is, stopt, is het zichtbaar dat er veel mensen en één buddyhond, op deze tiende veteranendag Eemsmond zijn afgekomen. Er blijken bijna zeventig gasten op te zijn, dit is wel inclusief vrijwilligers van het 4/5- comité en de leden van het college van B. en W.
Burgemeester Marijke van Beek heet de gasten welkom en houdt een mooie toespraak vol dankbaarheid.
Na twee indrukwekkende minuten stilte en het gezamenlijk zingen van het Groningse volkslied is de beurt aan een ambtenaar- veteraan, zoals zanger, dichter en entertainer Alje van Bolhuis uit Winsum zichzelf noemt. Prachtige luisterliedjes, verhaaltjes met diverse kwinkslagen naar buurgemeenten, niet- Groningers, zichzelf en gasten: Van Bolhuis op zijn best!
Veteraan- zanger Alje van Bolhuis
In de pauze begeven de collegeleden zich onder de gasten, er wordt wat gekeuveld en naar verhalen uit een ver verleden geluisterd.
Na de pauze vertelt Ivo Slagter uit Ten Boer over zijn drie uitzendingen. Ivo toont foto’s en vertelt over zijn ervaringen. De verhalen over beschietingen door de Taliban en een foto van een legervoertuig dat op een bermbom was gereden zijn indrukwekkend, een prima spreker, die Ivo Slagter en zeker ook een held, die jaren van zijn leven heeft gegeven voor de wereldvrede.
Ivo Slagter uit Ten Boer
Met een Indische maaltijd werd de prima bijeenkomst besloten.
Het comité bestaande uit:
Pieternel Overmars, Michel  Meerman, Klazien van Brandwijk, Marijke van Beek en Jan Kerkstra kan terugzien op een geslaagde veteranendag.
In haar toespraak zei mevrouw Van Beek dat de nieuwe gemeente Het Hogeland zich zal moeten uitspreken over het doorgaan van de veteranendag. Eigenlijk een overbodige vraag, de dag waarop we ontmoeten, eren en bedanken moet blijven, al was het alleen maar om één keer per jaar de trots van een veteraan als de heer Wierenga te mogen zien.
Het is alleen te hopen dat meer jonge veteranen het belang van de dag gaan inzien, ook van hen kunnen we leren, ook hen willen we één dag in het jaar eren en bedanken.
Tekst en foto’s voor HogelandNieuws: Cees van de Meent. Meer foto’s in de serie boven de tekst.

Reacties

gallery
112933
UITHUIZEN – Aan de heer Wierenga uit Uithuizermeeden merk je niet dat hij er net
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20180709/eemsmond-eert-en-bedankt-veteranen/
2018-07-09T20:05:20+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2018/07/09195742/DSC_2274.jpg
Nieuws