Oude verhalen opnieuw verteld op De 9 Wieken

WINSUM – Vanaf 11 juni deden zeven basisscholen uit Winsum, Zuidhorn, Garnwerd en Ezinge mee met een groot verhalenproject. Het is gebaseerd op het fenomeen Trijntje Soldaats. 

Zij vertelde rond 1800 verhalen die de basis waren voor het eerste Nederlandse sprookjesboek met Groningse Sprookjes. Vandaag mochten kinderen hun verhaal vertellen op OBS De 9 Wieken. Woensdag volgt OBS Tiggeldobbe.

De verhalen
Net zoals Trijntje Soldaats meer dan 200 jaar geleden verhalen vertelde, is een groot aantal leerlingen van zeven basisscholen op zoek gegaan naar verhalen van ouderen. Daarnaast hebben 250 kinderen de 16e onvoltooide vertelling afgeschreven. Het is het verhaal van de prinses die met een man wil trouwen met een blauw bonte baard.

Op De 9 Wieken kwamen Ole Sennema, Bas van Erkel en Zara van der Meulen op het podium.

Zara van der Meulen vertelt

Bij de presentatie was ook mevrouw Bansema-de Boer aanwezig en zij zal ook woensdagochtend op de Tiggeldobbe acte de présence geven. De 95-jarige vertelde over de tijd dat er nog maar één auto in het dorp reed, die van de dokter. Maar als die eraan kwam hoefde je niet snel op te staan, want deze eerste auto ging maar iets sneller dan een fiets. Haar mooiste verhaal is dat van de vliegtuigen. In Winsum werd de landing al ingezet voor vliegtuigen op weg naar het vliegveld in Eelde. Dat gaf zoveel lawaai dat alle leerlingen van de meester voor het raam mochten staan en naar boven kijken. Als het vliegtuig niet meer te zien was, ging de les verder.

Mevrouw Bansema-De Boer genoot zichtbaar

Erik van Dort
Erik van Dort is professioneel verteller van Stichting Vertellus. Hij heeft de ouderen en de kinderen in dit project begeleid. Daarnaast geeft hij trainingen en workshops vertellen en presenteren aan onderwijsteams én aan kinderen. Dit project organiseert hij in samenwerking met de werkgroep Trijntje Soldaats in Ezinge.

Iedereen luistert aandachtig naar Erik van Dort

Festival
In het 3e weekend van september vindt er in Ezinge het Trijntje Soldaats Festival plaats. Zaterdag de 15e is er een avondvullend programma voor volwassenen.
Zondag 16 september is er een familiemiddag in Museum Wierdenland met verhalen van Trijntje Soldaats. Kinderen zullen dan ook hun verhalen vertellen.

Reacties

gallery
112946
WINSUM – Vanaf 11 juni deden zeven basisscholen uit Winsum, Zuidhorn, Garnwerd en Ezinge mee
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20180710/oude-verhalen-opnieuw-verteld-op-9-wieken/
2018-07-10T23:25:09+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2018/07/10183220/ARD_2086-2.jpg
Nieuws