Platanen ‘vervellen’

Foto: HogelandNieuws

WINSUM – Als je goed rondkijkt zie je her en der boomschors liggen. Niets om je zorgen over te maken, de platanen groeien namelijk juist beter dan ooit door het warme weer.

Bomen die hun schors verliezen door de droogte is in Nederland een zeldzaam gezicht. Toch hoeven we ons volgens deskundigen nergens zorgen om te maken. Het is juist de bedoeling dat de platanen hun schors loslaten. Dat betekent namelijk dat ze goed groeien.

De plataan is een mediterrane boom en kan daarom juist goed tegen warmte en droogte. Dat de bomen nu hun schors loslaten, komt voor een deel door het warme weer. Je kunt het zien als een slang die vervelt. Als de bomen groeien, barsten ze op een gegeven moment letterlijk uit hun schors. Onder de oude schors zit vaak al een hele nieuwe laag. Schors is een deel van de boom dat eigenlijk al dood is en alleen nog functioneert als beschermlaag.

Bomen laten meer bladeren vallen
Misschien valt het je ook op dat er meer bladeren op de grond liggen. Ook dat heeft met de droogte te maken. “Het gaat om bomen die op minder goede groeiplaatsen staan. Als bomen te weinig vocht opnemen, laten ze als laatste redmiddel bladeren los, zodat ze minder vocht hoeven te verdampen”, aldus bomendokter Henk van Scherpenzeel.

Reacties

article
115052
WINSUM – Als je goed rondkijkt zie je her en der boomschors liggen. Niets om
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20180809/platanen-vervellen/
2018-08-09T11:20:11+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2018/08/08155324/ARD_3772.jpg
Nieuws