Stichting Behoud Boterdiep: “Terecht dat gemeente Bedum niet over het graf wil regeren”

Foto: HogelandNieuws

BEDUM – De Stichting Behoud Boterdiep is opgelucht over de vertraging in het plan om het Boterdiep om te leiden voor de uitbreiding van FrieslandCampina, zo stelt de woordvoerder Lolke Weegenaar in een verklaring.

De vertraging wordt vooral veroorzaakt door het negatieve advies van de Commissie MER over de plannen. Hierdoor ziet het gemeentebestuur zich genoodzaakt door tijdgebrek, de kwestie van de uitbreiding van de melkpoederfabriek over te laten aan de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Het Hogeland.

“De stichting heeft opgelucht gereageerd op het besluit van  wethouder Johannes de Vries om besluitvorming met betrekking tot het omleggen van het Boterdiep over te laten aan het bestuur van de nieuwe gemeente Het Hogeland. Een verstandige beslissing. Burgers en organisaties hebben  duidelijk gemaakt, dat dit een erg controversiële zaak is. Wat in 2014 nog een goed plan leek voor de werkgelegenheid blijkt nu te veel ten koste te gaan van erfgoed en landschap. Bovendien moet het oude gemeentebestuur niet over haar graf willen regeren voor wat in de toekomst al dan niet zou moeten gebeuren met de bouw van de melkpoederfabriek, omdat ze niet meer ter verantwoording kunnen worden geroepen. Wij zijn erg benieuwd welke varianten  op verzoek van de Commissie voor de milieueffectrapportage ontwikkeld gaan worden om het Boterdiep te sparen,” aldus de stichting.

De geplande openbare bijeenkomst van de Stichting Behoud Boterdiep op 12 september gaat gewoon door. Er is dan ruime gelegenheid om uitleg te geven van de stand van zaken. De komende tijd zal besteed worden aan een zorgvuldige voorbereiding, zo laat men weten.

Cookieinstellingen