Gemeente Winsum stoort zich aan bericht RTV Noord over monumenten

Locoburgemeester Harmannus Blok
Locoburgemeester Harmannus Blok
Foto: HogelandNieuws

WINSUM – De Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, zet zich in voor het behoud van bouwkundig erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw. Het zwaartepunt ligt nu op de bescherming van erfgoed uit de periode van na 1940. De Stichting streeft ernaar zo veel mogelijk samen te werken met andere erfgoedorganisaties en heeft de gemeente Winsum maandag formeel verzocht om enkele historische panden in de gemeente aan te wijzen tot monument. Het betreft o.a. enkele bijzondere bungalows aan de Borgweg te Winsum en het in 1893 gebouwde treinstation van Baflo.

Station Baflo

Het persbericht: landelijke monumentenorganisatie verzoekt gemeente Winsum om enkele historische panden aan te wijzen tot monument

“Het Cuypersgenootschap constateert dat in de gemeente Winsum tot op de dag van vandaag een goed gemeentelijk monumentenbeleid ontbreekt. Hoewel de gemeente een zeer rijk verleden kent, ontbreekt grotendeels de zorg voor de gebouwen die dit verleden illustreren. Winsum doet het echt slechter dan veel vergelijkbare gemeenten elders in Nederland. Door het ontbreken van  een gemeentelijke monumentenlijst kan er weinig gedaan worden tegen de verminking of sloop van historische panden  met een lokale betekenis. Daarom  hebben wij de gemeente dan ook verzocht  om op de korte termijn een gemeentelijk monumentenbeleid te ontwikkelen en de belangrijkste onbeschermde historische panden aan te wijzen tot gemeentelijk monument. De monumentenaanvraag die vandaag verzonden is ziet het Cuypersgenootschap als een eerste aanzet tot een gemeentelijke monumentenlijst. Een monumentenbeleid zou nog in 2018 in overleg met uw toekomstige fusiepartners ontwikkeld kunnen worden.  Het beleid kan na 1 januari 2019 door de gemeenten Het Hogeland en Westerkwartier (gebied voormalige gemeente Ezinge) verder worden uitgewerkt.”

KNIPSELKRANT

RTV Noord bracht het persbericht met de volgende kop: “Gemeente Winsum laat historische panden verslodderen.” Deze kop en het klakkeloos overnemen van het persbericht is bij de gemeente Winsum niet in goede aarde gevallen. Wethouder Bert Westerink antwoordde desgevraagd: “Ik heb het bericht in de knipselkrant gelezen en ben vervolgens verder gegaan met mijn werkzaamheden.” HogelandNieuws/Winsum vroeg loco-burgemeester Harmannus Blok naar zijn mening over het persbericht en de gekozen insteek van RTV Noord. (zie interview). Tekst gaat verder onder het interview.

De heer Norman Vervat van Het Cuypersgenootschap vindt de kop van RTV Noord ook wat merkwaardig: “Ik ben als kunsthistoricus verbonden aan Het Cuypersgenootschap. Wij hebben bij de gemeente Winsum een zelfstandige aanvraag gedaan om enkele panden op de Monumentenlijst te plaatsen. Ik heb regelmatig contact met de gemeente, het laatste anderhalf jaar een keer of vier/vijf. Ik ben ook bij een vergadering van de erfgoedcommissie geweest. We zeggen niet dat de gemeente de monumenten versloddert, maar we willen graag dat de (nieuwe) gemeente keuzes maakt. Het gaat ons om het opzetten van een gemeentelijke Monumentenlijst. Voor iedere gemeente heeft de Stichting een lijst met panden met historische waarde. Aan de hand daarvan houden we de vinger aan de pols.”

Cookieinstellingen