Ploegwedstrijden Warffum

WARFFUM – Zaterdag werden op het land van de familie Goldhoorn regionale ploegwedstrijden op zware grond (klei) georganiseerd. De winnaars strijden in oktober tijdens de provinciale finale voor een ticket voor de Nederlandse kampioenschappen.

Het verschil was groot op de landerijen aan de N363, net buiten Warffum. Oude en nieuwe tractoren. Tractors, mag ook. Op het land heeft men het over trekkers. Ook goed ! Allemaal hetzelfde, maar niet qua uiterlijk en kracht. In vergelijking met vroeger zijn ze tegenwoordig zoveel groter – er zijn natuurlijk ook nog kleine uitvoeringen te koop – en sterker. Daar zit het verschil. Verschil zit er ook in de mensen die er mee werken. Dat was zaterdagmiddag allemaal te zien.

Een ploeg aankoppelen, in de grond drukken – soms er even af om de boel bij te stellen – en rijden maar? Zo lijkt het, maar zo is het niet. En de jury denkt daar net zo over. Er wordt tijdens de wedstrijden naar verschillende dingen gekeken. “Er worden cijfers gegeven, deze worden bij elkaar opgeteld, waarna de juryrapporten worden vergeleken en de winnaars bepaald worden. De winnaars gaan door naar het provinciaal kampioenschap in Noordbroek”, aldus een jurylid.

“In oktober kunnen deze winnaars hun kunsten laten zien tijdens de provinciale kampioenschappen in Noordbroek en proberen te plaatsen voor het NK”, aldus Evert Topper, voorzitter van de Groninger afdeling van de OTMV (Oude Trekker en Motoren Vereniging).

Reint Lingbeek (OTMV afd. Ploeg) vult aan: “De winnaars van het nationaal kampioenschap vertegenwoordigen Nederland volgend jaar op het op het EK. Is er ook een WK – dat is nu nog niet bekend – dan gaat de nummer 1 van het NK naar het WK en de nummer 2 naar het EK. Het is nog niet bekend waar deze wedstrijden worden gehouden. Het is altijd afhankelijk van beschikbare grond. Zo kon het zijn dat het WK in 2013 op landerijen van de Olds College in de staat Alberta in Canada plaatsvonden. Het is afwachten.”

Voor de uitslagen van de Ploegwedstrijd Regionaal Het Hogeland klik hier

Hieronder bewegende beelden van Capture Productions 

 

Cookieinstellingen