Geheim 60 jaar getrouwd zijn: “Altied rustig blieven”

Foto: HogelandNieuws/ Eemsmond

UITHUIZERMEEDEN – Op zaterdag 18 augustus 2018  was het echtpaar Kruit -Walraven 60 jaar getrouwd. Burgemeester Marijke van Beek bracht maandagmiddag een bezoek aan de familie Kruit.

Een prachtige bos rozen siert de tuintafel, “Gekregen van de kinderen” zegt mevrouw Kruit: “We zijn afgelopen zaterdag met de hele familie naar Landgoed Nienoord in Leek geweest, een prachtige dag waar we een huwelijksreportage hebben gemaakt, dat was zestig jaar geleden niet gebeurd. Zestig jaar terug was het ook prachtig weer. De nacht ervoor onweerde het vreselijk, maar de dag was zonnig en warm.” Het echtpaar ziet er kwiek en gezond uit en keuvelt gezellig met burgermoeder Marijke. “Mooi, om zo samen oud te worden en te mogen genieten van kinderen en (achter-) kleinkinderen” aldus mevrouw Van Beek, die namens de gemeente een mooi boeket en wat kleine cadeautjes aanbood.

Meneer Kruit haalt een fotoboekje uit de woning. “We zijn een tijdje geleden op een cruiseschip geweest in IJmuiden. Onze kleinzoon werkt op het schip en we mochten mee voor een proefvaart. Er waren ongeveer 200 genodigden en het was een bijzondere dag.”

Over de vraag:  ‘Wat is het geheim van 60 jaar getrouwd zijn?’ hoeft meneer Kruit niet na te denken: “Altied rustig blieven!”

Leren kennen

Het echtpaar heeft elkaar leren kennen in het ziekenhuis. De heer was patiënt en lag in het ziekenhuis te Groningen. Mevrouw was verpleegkundige. Mevrouw woonde destijds in Bedum en de heer in Wehe Den Hoorn. Toen de ouders van de heer Kruit naar Bedum verhuisden kwamen ze elkaar weer tegen en ontstond de relatie.

Opleiding/werk:

De heer Albert Kruit heeft na de lagere school de Lagere Technische school doorlopen  en kwam in dienst  van een garagebedrijf te Bedum. Mevrouw Alberdina Kruit heeft na de lagere school de MULO afgerond en is daarna opgeleid tot verpleegkundige. Dit beroep heeft zij tot haar huwelijk uitgeoefend.

In 1962 is de heer Kruit in Uithuizermeeden als zelfstandig ondernemer gestart met een bromfietsenbedrijf wat later uitgegroeid is tot een garagebedrijf. Mevrouw heeft altijd de boekhouding verzorgd en ingesprongen daar waar nodig was. Het garagebedrijf heeft de heer gerund tot zijn 60 e.

Hobby’s

De heer Kruit: Uiteraard het “sleutelen”, paarden, houden van een koets ( intocht sinterklaas), maar dit zijn geen huidige hobby’s meer.

Mevrouw Kruit: Puzzelen, breien, naaien, kaarten maken.

Uit het huwelijk zijn 5 kinderen geboren: 4 dochters en 1 zoon. Tevens hebben ze 19 kleinkinderen, en inmiddels 6 achterkleinkinderen mogen krijgen.

Cookieinstellingen