Oplossing voor asbesthoudende vloeren Berlagehuis in Usquert in zicht

Foto: HogelandNieuws

USQUERT – De asbesthoudende vloeren in het voormalige raadhuis van Usquert, het Berlagehuis, mogen worden vervangen door een cementgietvloer met dezelfde kleuren en uitstraling. Dat is de uitkomst van het overleg tussen de gemeente Eemsmond en Vereniging Hendrick de Keyser, eigenaar van het Berlagehuis.

De twee partijen troffen elkaar eind vorig jaar voor de rechter omdat de eigenaar van het oude raadhuis de vloeren wil verwijderen. De gemeente Eemsmond wilde geen sloopvergunning afgeven omdat de vloeren bepalend zijn voor het monumentale gebouw. De rechter vroeg de partijen om met elkaar tot een oplossing te komen.
Dat is nu gelukt. Het voorstel om de huidige vloeren te vervangen voor een cementgietvloer kan de goedkeuring wegdragen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en de Monumentencommissie van de gemeente Eemsmond omdat de nieuwe vloeren geen afbreuk doen aan het karakter van het gebouw.
Wethouder Harrie Sienot van de gemeente Eemsmond is blij dat er een einde komt aan de patstelling en dat er nu een oplossing ligt waarin belangrijke adviseurs als de RCE en de Monumentencommissie zich kunnen vinden. Hij hoopt dat het Berlagehuis volgend jaar weer open kan voor publiek.
De Vereniging Hendrick de Keyser is ook gelukkig met deze uitkomst. Volgens de Vereniging kan zo, na lange tijd, het bijzondere pand weer open en kunnen publiek en toekomstig huurder er hopelijk weer volop van genieten.
Het voormalig raadhuis van Usquert is een uitzonderlijk monument. Het werd in 1929 ontworpen door de befaamde  architect H.P Berlage. Vereniging Hendrick de Keyser heeft het pand en het interieur in de loop der jaren gerestaureerd en zoekt nu een kantoorhuurder voor het monument.

Reacties