Kom bij de boer over de vloer: Nieuw Bocum te Kloosterburen

KLOOSTERBUREN- Het was zaterdag 8 september weer een ‘Kom Bij De Boer Over De Vloer’ Dag. Boerderij Nieuw Bocum zette de imposante loodsdeuren open om een kijkje te komen nemen op de boerderij. De boer was aanwezig en gaf tekst en uitleg geven over de dagelijkse werkzaamheden.


Over de boerderij:

Nieuw Bocum is in gebruik bij landbouwbedrijf Maatschap Nieuw Bocum. De grond behorende bij de boerderij ligt deels in de polder ten noorden van de boerderij en deels rondom Kloosterburen. In totaal heeft het bedrijf 140 ha landbouwgrond. Hierop worden diverse gewassen geteeld. Pootaardappelen, suikerbieten, uien, tarwe, gerst en graszaad zijn de meest voorkomende. Daarnaast wordt er een stuk kwelder beheerd buitendijks. Ook wordt er gedaan aan natuurbeheer.

Bocum is een plek met rijke historie. Al heel wat generaties zijn er opgegroeid en hebben er geboerd. Maar de tijd staat hier niet stil.
Inmiddels neemt de tiende generatie boer het stokje over van zijn vader. Omdat de familie sinds 2012 zowel Oud Bokum als Nieuw Bokum in bezit heeft, willen ze de boerderijen tot één geheel maken. In 2014 riepen ze daarom een ’transformatieplan’ in het leven. Met als eerste, maar zeker niet het minste onderdeel: een nieuwe, werkelijk prachtige, onder architectuur gebouwde aardappel bewaarplaats.

Om een indruk te geven:
2600 vierkante meter – 75 meter lang – 35 meter breed – 14 meter hoog – 850 heipalen  – 90 duizend kilo staal – 2000 m3 zand – 500 m3 beton.
De bewaarplaats heeft plek voor 2400 kisten die deels gevuld zullen worden met uien en deels met aardappels.

 

Meer foto’s in de serie boven de tekst.

Cookieinstellingen