Een dagje wandelen en fietsen met de PvdA

Foto: Berto Merx

WARFFUM – Onder de zacht rode gloed – het lijkt wel morgenrood, maar het komt door het tentdoek – staan de 19 wandelaars gereed voor de start. Het is de Europese Week van de Duurzame Mobiliteit en om dat kracht bij te zetten organiseert de PvdA  voor de dertiende keer een dag van wandelen en fietsen.

“Voor iedereen,” benadrukt Janny Klei, nummer drie op de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het heeft niks met de verkiezingscampagne te maken, zo  legt ze uit. Twaalf jaar geleden is deze dag opgezet door de PvdA-afdeling Eemsmond. De startplaatsen wisselden naar gelang de omstandigheden. Het is nu een zaak van de PvdA Het Hogeland.

De eerste groep die zondagmorgen rond tien uur vertrok vanaf de jeugdsoos in Warffum neemt een afstand van 20 kilometer, ongeveer van Warffum naar Pieterburen, pauze en dan weer terug op omslachtige wijze. Om één uur vanmiddag vertrekken de wandelaars voor de tocht van 10 kilometer en de fietsers die zo’n 30 kilometer op de kuiten krijgen.

Bij het vertrek kreeg iedere deelnemer – we ontwaren William Moorlag, het Winsumse PvdA-kamerlid – een flesje water, een banaan en een appel, de door de lokale supermarkt gesponsorde ravitaillering. En daar gaan ze, de lanen in, de dreven op. “Ze gaan verkeerd. Ze moeten rechts af en niet links,” zegt een toeschouwer die de eerste groep nakijkt. Zal wel goed komen, verdwalen op het Hogeland is toch bijna onmogelijk.

Cookieinstellingen