Het centrum van Winsum verandert!

Appartementen aan het Winsumerdiep
Appartementen aan het Winsumerdiep
Foto: gemeente Winsum

WINSUM – In de digitale nieuwsbrief van de Stuurgroep Centrumplan Winsum komen de volgende onderwerpen aan bod:

•Voortgang Boogplein Winsum
•Voortgang nadere regels versterken centrum Winsum
•Voortgang herinrichting openbare ruimte centrum Winsum

Appartementen aan het Winsumerdiep

Voortgang Boogplein Winsum
In juli hebben Ecovastgoed/Tandem het concept definitief ontwerp Boogplein aan het college en aan de gemeenteraad gepresenteerd.
Het concept definitief ontwerp voorziet in
a. drie vrijstaande woningen aan de Wigbold Ripperdastraat,
b. twee appartementengebouwen langs het Winsumerdiep (11 en 6 woningen),
c. commerciële ruimte met een appartement en een studio tussen Hoofdstraat W. en het Boogplein,
d. de inrichting van het Boogplein,
e. het ontwerp voor het jaagpad (langs het Winsumerdiep, tussen de Boog en de N361).
Op dit moment wordt de laatste hand aan de plannen gelegd, en wordt de economische haalbaarheid getoetst. Zodra alle lichten op groen staan, kan de opdracht voor het maken van het bestemmingsplan Boogplein (op basis van het nu voorliggende plan) worden verstrekt.
Zodra de planning daarvan bekend is organiseren we een informatiebijeenkomst waarop het plan wordt toegelicht. Ook zullen dan de bestemmingsplanprocedure en de planning aan de orde komen.

 

Voortgang nadere regels versterken centrum Winsum
Voor 21 panden in Winsum is een intakescan uitgevoerd. Dat betekent dat de eigenaren van deze panden in aanmerking kunnen komen voor een vastgoedverbeteringssubsidie, of voor een verplaatsingssubsidie. En met de uitvoering van de intakescan krijgen ze een goed beeld van de kosten van de verbeteringen.

Medio augustus 2018 is voor 14 van deze panden verbeteringssubsidie toegezegd. Deze subsidie varieert van ca. € 4.250,- tot € 162.500,-. In totaal is er voor deze panden € 800.000,- aan subsidie toegekend.
Naast de aanvragen voor vastgoedverbeteringssubsidie zijn er twee aanvragen voor verplaatsingssubsidie ontvangen en toegekend.
De verplaatsingssubsidie bedraagt maximaal
€ 50.000,- per aanvraag, zodat er in totaal (voor maximaal) € 100.000,- aan verplaatsingssubsidie is toegekend.
Het plafond van de totaal beschikbare subsidie is €1.000.000,-. Hiervan is inmiddels in totaal circa €900.000,- aan subsidies toegekend; het plafond komt dus in zicht.
Het is mooi om vast te stellen dat de subsidieregeling substantieel bijdraagt aan de doelstelling van een vitaal en compact centrum van Winsum.

 

Voortgang herinrichting openbare ruimte centrum Winsum
Op 10 juli 2018 heeft de gemeenteraad € 1.000.000,- beschikbaar gesteld voor de herinrichting van de openbare ruimte in het centrum van Winsum. Globaal gaat dat om de openbare ruimte tussen de N361 en de Boog. Het opstellen van het definitief ontwerp, het bestek met tekeningen en het organiseren van de aanbesteding is gegund aan een adviesbureau. Direct na de zomervakantie zijn de werkzaamheden gestart. Zodra het definitief ontwerp in concept gereed is, zal er onder meer een informatiebijeenkomst worden georganiseerd. Op deze bijeenkomst kunnen alle belangstellenden en betrokkenen zich laten informeren over wat er gaat gebeuren, wanneer dat gaat gebeuren en wat het eindresultaat zal zijn.
We werken er naartoe om de opdracht voor de uitvoering van de herinrichting in het vierde kwartaal van dit jaar aan te besteden. Als dat lukt, kan de uitvoering van de herinrichting van de openbare ruimte van het centrumplan Winsum begin 2019 van start gaan.
Hieronder vindt u het voorlopig ontwerp herinrichting openbare ruimte centrumplan Winsum.

 

Voorlopig ontwerp herinrichting openbare ruimte centrumplan Winsum

 

 

Cookieinstellingen