Verhalenfestival Trijntje Soldaats groots succes

Was Sinterklaas te vroeg aangekomen? Was Kim Kardashian in het dorp om fashion- en style-advies te geven?

Of was Beyoncé per ongeluk in Ezinge beland? Gezien de drukte in het dorp had het zomaar gekund, maar niks van dit alles! Het was een en al reuring in het meestal zo rustige Ezinge. Maar waarom dan toch?

Nou… afgelopen weekend werd het Trijntje Soldaats Verhalenfestival gehouden in Museum Wierdenland. Trijntje Soldaats (1749-1814) was de aller eerste sprookjesvertelster. Ze was huishoudster bij een gezin in Ezinge waar ze zelfbedachte verhalen vertelde aan de kinderen van het gezin. Eén van die kinderen heeft later die verhalen op schrift gesteld.

Op zaterdagavond hadden ca. 60 mensen al genoten van een Oudhollandse maaltijd zoals rond 1800 werd gegeten met daaropvolgend een lezing over volksverhalen én het Vertelfestival, waarbij verhalen werden verteld op diverse plaatsen in het dorp.
Zondag was dé dag voor families met kinderen. Wát een opkomst, ca. 320 bezoekers waren speciaal voor de verhalen gekomen. Het verhalenfestival was in samenwerking met de werkgroep Trijntje Soldaats en het museum, georganiseerd door professionele verhalenverteller Erik van Dort, tevens eigenaar van Vertellus.

Voor deze gelegenheid was het museum gratis toegankelijk en er was voor iedereen gratis koffie, thee of ranja. Er werd druk geschonken door de vrijwilligers van het museum en vrijwilligers van de Trijntje Soldaats werkgroep. In drie vertelrondes werd het publiek getrakteerd op diverse verhalen. Onder andere door kinderen van basisscholen uit de omgeving die aan de 16e onvoltooide vertelling van Trijntje een einde schreven. Een aantal van deze kinderen vertelde zelf hun eigen verhaal aan de volle zaal. Andere leerlingen vertelden over hun zoektocht naar verhalen van ouderen in hun buurt.

Het verhaal van Grootoog en Kleinoog werd in het Gronings verteld door Fré Schreiber. Ook al was het vast niet voor alle kinderen gemakkelijk te volgen, er werd geboeid geluisterd. Eén van de professionele vertellers, Bastiaan de Zwitser – een ambachtelijke verhalenverteller – neemt je met zijn humor en warme stem mee op reis in je verbeelding. Hij wist de aandacht van de zaal moeiteloos vast te houden met de elfde vertelling, het verhaal over de koopman die met zijn paard op reis ging.

Na afloop van de vertelrondes konden de kinderen met hun (groot)ouders nog het museum verkennen en van alles te weten komen over het wierdenlandschap of genieten van de mooie Ploeg-schilderijen in de expositie Kunst op Sporen. En natuurlijk werd de mini-expositie van Trijntje Soldaats bezocht, welke nog loopt tot april 2019. In de filmzaal werden daarnaast nog filmpjes vertoond van meer leerlingen die hun verhaal vertelden. Van alle leerlingen die een verhaal hebben geschreven is een bundeling gemaakt, welke te zien is tijdens de expositie.

Het boek met de originele vertellingen van de huishoudster uit Ezinge (Het boek van Trijntje Soldaats) vond gretig aftrek in de museumwinkel. Mocht u ook nieuwsgierig zijn geworden naar de verhalen, het is uit voorraad te koop bij het museum voor slechts € 10,=.

Al met al was het Verhalenfestival zeer geslaagd te noemen.

 

Tekst en foto’s: Regina Pol

Cookieinstellingen