Burgemeester Van Beek: “Je wordt er soms moedeloos van”

Burgemeester Van Beek.
Foto: Archief HogelandNieuws

UITHUIZEN – Het lijkt een structureel probleem te worden, het vandalisme in het gebied van de gemeente Eemsmond. Vorige week was het weer raak, deze keer in Zandeweer en Doodstil. Rein Eisinga van Gemeentebelangen vroeg burgemeester Marijke van Beek of de huidige aanpak van het probleem wel werkt.

“Vorig jaar oktober hadden we de ernstige problemen met vernielingen en vandalisme. Er is een aanpak ontwikkeld en we vragen ons af of die aanpak wel effect heeft,” zei hij.

Burgemeester Van Beek liet zich ontvallen: “Het is eerlijk gezegd soms wel eens om moedeloos van te worden. Op de ene plek is het nog niet rustig of het borrelt ergens anders weer op.”  De politie heeft haar – als verantwoordelijke voor de openbare orde – laten weten dat er geen verband is tussen het vandalisme in Zandeweer en die vernielingen van vorig jaar oktober rond het Uithuizense. “Het is nog niet aangetoond dat de daders in Zandeweer jongeren zijn.”

De groepsaanpak van vorig jaar heeft gewerkt zo liet zij weten. Deze aanpak kwam neer op in samenwerking met de politie en andere instanties huisbezoek aan de daders brengen en hen met de ouders erbij wijzen op de gevolgen van wat ze gedaan hebben. Ook is verscherpt toezicht op de plekken waar deze jongeren zich ophouden. Het jeugdwerk heeft de problematiek opgepakt om jongeren vroeg te bereiken en preventief de jeugd te begeleiden. Straffen alleen help niet. Deze aanpak van daders van vorig jaar heeft vruchten afgeworpen,” zo verklaarde ze eerder.

Van Beek liet weten dat er wordt onderzocht of er sprake is van bendevorming: “Als dat zo is, dan gaat de methode die we nu hebben er op los. Dat kan alleen als het minderjarigen zijn.”

Berto Merx

 

Reacties