Landbouw mechanisatiebedrijf Rutgers in Bedum: focus op veehouderij

Foto: persbericht

BEDUM – Bedrijfsbezoek door de Bedrijvenvereniging Bedum en de gemeente:

Het begon allemaal op Ter Laan bij Bedum, ruim 85 jaar geleden. De smederij van Slagter was een begrip in Bedum en omstreken. Hij repareerde en maakte wielen en deed ander smeedwerk. Maar vooral zijn hoefijzers vonden flink aftrek bij de vele boerenbedrijven die voor het zware werk een beroep op échte paardenkrachten deden.

“De paarden verdwenen relatief laat van de Groningse landerijen”, zegt Ewold Oostmeijer die LMB Rutgers sinds oktober 2008 samen met zijn vrouw Hannie runt. Na een korte periode waarin het bedrijf in staat van faillissement verkeert. “De smederij op Ter Laan speelde in de jaren ’70 in op de behoefte aan mechanisatie in de landbouw. Zo werd het bedrijf dealer van de roemruchte John Deere tractors. Ook leverde het veel melkmachines in de regio.”

Van het een kwam het ander: het bedrijf verhuisde in 1990 naar een ruimer onderkomen aan de Stedumerweg in Bedum; aan de voet van de Eemshavenweg. “Melkmachines verkopen we niet meer. Onze omzet halen we vooral uit de verkoop en de reparatie van machines voor de veehouderij. Voor reparaties hebben we twee bussen op de weg die als een soort van Wegenwacht voor onze klanten fungeren. Iets kapot? Dan rijden onze medewerkers voor met de hulpbus en repareren ter plaatse.”

Het magazijn van LMB Rutgers mag er zijn: 25.000 producten op voorraad. Van bouten en riemen tot brandstofslangen en tandwielen. Geen klus is ze te gek. Daarnaast is in het bedrijfspand, een 19e- eeuwse boerderij, een klein winkeltje te vinden waar, naast wat speelgoed, geneesmiddelen voor vee, gereedschappen en kleding is te vinden.

LMB Rutgers heeft tien personeelsleden. Vrouwen en mannen waarin Ewold en Hannie Oostmeijer graag investeren: “We hebben een fantastische ploeg mensen die we aan het bedrijf willen binden. Nog niet zo lang geleden hebben we samen de toekomst van LMB Rutgers besproken en de koers uitgezet. ” Of het bedrijf ook geplaagd wordt door gebrek aan vakkundige, nieuw personeel? “Geen sprake van”, zegt Oostmeijer. “Stagiaires gaan hier na afronding van de opleiding graag aan de slag.”

Het college van burgemeester en wethouders van Bedum en het bestuur van de Bedrijvenvereniging gemeente Bedum (BvgB) brachten op 2 oktober een bezoek aan LMB Rutgers. Dat gebeurde in het kader van de bedrijfsbezoeken die drie tot vier keer per jaar worden gehouden. De bezoeken worden voorbereid door de BvgB.

Cookieinstellingen