Bier van Het Zotte Kalf moet een begrip worden

WINSUM/ONDERDENDAM – De schuifdeur van een bijgebouw van de boerderij van de familie Huisman aan de Trekweg naar Onderdendam staat op een kier. De ondefinieerbare, weeïge geur, die doet denken aan de geur die tijdens de bietencampagne vaak boven de Stad hangt, komt uit, wat plattelandsbrouwerij ‘Het Zotte Kalf’ blijkt te zijn.

Achter de schuifdeur staat Freddy Venhuizen (26) met een enorme spaan in een walmende ketel te roeren. Compagnon Klaas-Jan Huisman houdt met een thermometer minutieus de temperatuur van het brouwsel in de maischketel in de gaten. Freddy: “Het maischschema is het geheim van de brouwer. Een kleine afwijking in temperatuur, ingrediënten en tijd kan de smaak direct veranderen. We doen best veel op gevoel, maar we gebruiken ook brouwsoftware.”
De vrienden zijn begin dit jaar ‘officieel’ begonnen met hun plattelandsbrouwerij Het Zotte Kalf. Na een paar speciaal biertjes in hun favoriete biercafé in Groningen te hebben genuttigd klonk het: “Dat kunnen wij beter!”
Het aangeschafte starterspakket ‘Bierbrouwen voor beginners vonden de mannen veel te saai, maar het nodigde wel uit om verder te experimenteren.
Klaas-Jan: “We zijn zelf ingrediënten kopen en recepten schrijven. We wilden onze eigen smaken creëren. Onze bieren worden hier, op het platteland gebrouwen en moeten bij dat platteland passen. De drinker moet er iets van het platteland in herkennen, daar werken we aan. Daarnaast proberen we de doordrinkbaarheid zo optimaal mogelijk te maken, je moet niet na twee Trippels op de kop staan.”
De zotte brouwers begonnen met 1 koperen ketel. “Een koperen ketel vonden we mooi”. Er kon 140 liter in. Door de hoge temperaturen vervormde de ketel snel van vorm “We moesten de ketel óók nog aan een touw laten zakken. Hij zag er snel al niet meer uit.”
Freddy vertelt enthousiast verder: “We begonnen in de garage en werden “gevorderde hobbybrouwers. We bouwden verder aan ‘onze’ bieren.
Het eerste bier dat we brouwden was een tripple. Was wel lekker, maar, ik ben nogal een zeur en perfectionistisch, ik vond ‘m niet geweldig. Onze tripple is ontzettend vaak aangepast. Een uh… onze tripple moet kruidig zijn, hoog in de alcohol, fruitig in verband met de doordrinkbaarheid, en een mooie diepgele kleur hebben. Er moet beleving in het glas zijn.” Klaas- Jan: “Het blond- bier hebben we al heel veel gebrouwen, die heeft geen geheimen meer voor ons. Is gewoon een prima biertje.”
Vrienden wisten het bier van Freddy en Mark-Jan al snel te waarderen, we verkochten steeds meer, maar natuurlijk wilden de kopers ook het totaalpakket: een etiket, een glas en viltjes.
Over de naam van de brouwerij waren de vrienden het snel eens. Klaas-Jan had stage gelopen in België, waar het woord ‘zotte’ vaak voor ‘gekke’ gebruikt wordt. Op een kalf op de boerderij was ‘zotte’ wel van toepassing en zo was de naam geboren. Het kalf stond overigens ook model voor de amusante tekeningen die
sneltekenaar en politiek cartoonist Cees Willemen uit Onderdendam voor de brouwerij maakte. Er was meer hulp vanuit het Dorpshuis Onderdendam. Voorzitter Bert Helmonds gaf de brouwers veel zakelijke adviezen. Freddy: “Bert, maar óók anderen hebben écht gezorgd dat we verder kwamen.”
Freddy: “Ons biermerk hebben we gelanceerd bij café Toby’s en Marenland in Winsum en in het dorpshuis van Onderdendam. Inmiddels brouwen we per 200 liter en hebben we diverse verkooppunten (zie hier) en verkopen we gelegenheidsbieren, seizoensbieren en onze vaste bieren (zie hier).”
Een eigen stelling bij Gall&Gall Winsum
De plattelandsbrouwers willen graag doorgroeien naar een volwaardige micro- brouwerij met een 1000- liter ketel.
Freddy: “Het platteland van Groningen is één, maar ons bier op hét platteland van Nederland, dat zou wat zijn!
We willen nog meer streekproducten gaan gebruiken. Dat is misschien meer idealistisch dan praktisch, maar in ieder geval wel zoveel mogelijk.”
Ondertussen geuren de geuren nog sterker, walmen de potten nog heviger en wordt de temperatuur nog vaker gemeten. Het roeren lijkt zwaar en dat is het soms ook. “Dat hangt”, zo zegt de roerder van dienst Klaas-Jan “van het brouwsel af.”
En terwijl hij roert en roert heeft Freddy een mooie gedachte: “We willen verder, we willen een begrip worden.”
Cookieinstellingen