Rood Zwart Baflo effectiever dan Poolster

BAFLO – Rood Zwart Baflo won zaterdagmiddag van een beter Poolster. De Spieksters lieten teveel ‘100% kansen’ onbenut, waar de thuisploeg aan minder doelpogingen genoeg had, uitslag 2-1. Zo won trainer Jan Potma van zwager Jaap Danhof, de oefenmeester van de gasten.

De opening van de wedstrijd was veel belovend. In de eerste minuut was doelman Cedric Tillema alert op een vrije bal van Poolster-captain Jeroen de Groot. Een minuut later schoot Duncan Torrenga namens de gastheren een vrije bal rakelings over. En in de 5e minuut was het Arjen Potma die zijn indraaiende vrije bal via broer Jordy bij Melvin Folkerts zag belanden. De middenvelder schoot prima in, maar het was Poolster-doelman Simon Dijkman die met de voet wist te redden.

Na een kwartier spelen waren het de gasten die de wedstrijd in handen namen en kansen wisten te creëren. In de 19de minuut mocht linksback Robbert Kok een vrije bal nemen op zo’n 20 meter rechts van het doel. De indraaiende bal leek door Johan de Groot simpel te worden binnengekopt, maar de bal verdween tot z’n eigen verbazing naast het doel.

Doelman Tillema heeft geluk bij de kopbal van de niet zichtbare Johan de Groot

Na 25 minuten spelen kwam Rood Zwart Baflo even onder de druk uit en het was Duncan Torrenga die vanaf de linkerkant voorbij Stijn de Regt ging en voorgaf op Mark van Zanten. Het was echter Robbert Kok die de Bafloër van scoren afhield door de bal over de achterlijn te werken. De daaruit volgende hoekschop belandde voor de voeten van Marco Dijkstra die Johan de Groot met een prima pass bediende. Een slechte aanname zorgde er echter voor dat De Groot vrije doortocht kreeg richting doel, waarop RZB-goalie Tillema de bal simpel kon oprapen.

De Spieksters bleven – mede doordat ze het middenveld in handen hadden – druk uitoefenen op de Bafloër verdediging, dat zich in deze fase van de wedstrijd beperkte tot het wegrossen van de bal. De wissels aan Baflo-zijde moesten een aantal keren de struiken in om de bal te halen. Na een half uur spel kreeg Kevin Bijlsma een 100% kans om de score te openen. De aanvaller wachtte echter net even te lang, waardoor Martin van Dijk zich nog in de baan van het schot gooide en daarmee de 0-1 voorkwam. Even daarvoor had Robbert Kok vanuit een vrije bal nog rakelings naast geschoten.

Rood Zwart Baflo moest alle zijlen bijzetten om een tegentreffer te voorkomen. Met goede combinaties sneed Poolster door de defensie van de thuisploeg en in de 38ste minuut leek dit succes te hebben. Na prima samenspel tussen Kevin Bijlsma en Johan de Groot kwam laatstgenoemde helemaal vrij voor doelman Cedric Tillema, maar was de afwerking weer niet goed. Tot grote opluchting van het Bafloër publiek schoot De Groot weer naast.

Een voetbalwet – een Spiekster fotografe was er al bang voor – trad toen in werking. In de extra tijd kwam Duncan Torrenga halverwege eigen helft in balbezit, speelde zich tussen twee man vrij en begon aan een lange rush richting de achterlijn. Daar aangekomen schoot hij rakelings voorlangs, Poolster-sluitpost Dijkman kon niet bij de bal, maar ook de meegelopen Reinout Geuze niet. Zo bleef het 0-0 bij rust. Althans, dat dachten de Bafloër supporters die al in de kantine waren gegaan. Zij zagen niet dat 3 minuten in extra tijd een indraaiende vrije bal van Arjen Potma, door de verdediging van Poolster slecht werd verwerkt en Mark van Zanten de 1-0 tegen de touwen werkte.

Melvin Folkerts en Duncan Torrenga maken oorlog, Mark van Zanten (r) zal gaan scoren

In de bestuurskamer was iedereen het er in de rust wel over eens: Poolster was voetballend beter, de 1-0 onverdiend. “Het gaat om de doelpunten”, liet de enige Spiekster in groep weten. Daar had hij een punt.

Ook in de tweede helft hadden de gasten het betere van het spel, al was de eerste kans voor de thuisploeg.Het was Duncan Torrenga die Reinout Geuze bediende, maar diens inzet verdween op de voet van doelman Simon Dijkman en schoot Torrenga van afstand naast op aangeven van Melvin Folkerts.

Hierna was het weer Poolster dat de touwtjes in handen nam en het was Kevin Bijlsma die namens de gasten – na een enorme misser van Chris ten Boer – oog in oog kwam met doelman Cedric Tillema, die echter prima redde op de inzet van Bijlsma. Trainer Potma zag het gevaar en wisselde tweemaal; Patrick Rutgers en Robin Meinema vervingen Mark van Zanten en Martin van Dijk. Hierdoor kwam er wat meer rust in het elftal van Rood Zwart Baflo. Toch konden zij niet verhinderen dat Erik Rentema twee minuten later kon uithalen. Zijn streep van een metertje of 30 verdween rakelings naast.

Routinier Erik Rentema glipt eenvoudig langs Duncan Torrenga en Reinout Geuze

Niet veel later leken de gasten dan toch de verdiende gelijkmaker te produceren. Een prima voorzet van Marco Dijkstra bereikte Kevin Bijlsma, die de hoek voor het uitkiezen had. Van dichtbij produceerde hij echter niet meer dan een slap schot recht in de handen van goalie Tillema. Een 100% goal werd hiermee om zeep geholpen. Net als in de eerste helft was het de thuisploeg dat genadeloos toesloeg. Duncan Torrenga werd op links weggestuurd, waarna de aanvaller rechtsback Stijn de Regt het bos in stuurde met een dubbele schaar, om vervolgens het overzicht te bewaren en de vrijstaande Reinout Geuze inspeelde. Zijn schot leek vervolgens de genadeklap voor Poolster, 2-0. Niets was minder waar, want met nog 18 minuten op de klok was er in principe nog genoeg tijd voor gasten om misschien nog een puntje uit het vuur te slepen.

Een minuut na de 2-0 was de aansluitingstreffer al bijna daar. Terwijl de thuisploeg nog stond na te genieten, was het Johan de Groot die met een lobje doelman Tillema het nakijken gaf. Maar ook nu zat het niet mee voor de gasten, want de bal verdween net over het doel.

Poolster-trainer Jaap Danhof stuurde vervolgens centrale verdediger Jeroen de Groot naar het front. Hierdoor werd de organisatie bij de gasten achterin er niet beter op en profiteerde Rood Zwart Baflo hier enkele minuten later al bijna van. Op aangeven van Jordy Potma kreeg Melvin Folkerts op zo’n 8 meter van het doel zomaar een vrije schietkans. Z’n inzet was goed, de redding met de voet van doelman Dijkman beter.

Poolster bleef geloven in een goed resultaat en dat werd beloond. In de 77ste minuut maakte Patrick Rutgers volgens scheidsrechter Rozema een overtreding op Marco Dijkstra en aangezien dit in het strafschopgebied gebeurde kon de leidsman niets anders doen dan de bal op de stip leggen. Vanaf 11 meter stuurde Kevin Bijlsma vervolgens doelman Tillema de verkeerde hoek in, 2-1.

Poolster probeerde daarna nog op zoek te gaan naar de verdiende gelijkmaker, maar de krachten leken op. Rood Zwart Baflo wisselde nog een keer – Wouter van der Werf verving Reinout Geuze – en hield de laatste 10 minuten stand. Rood Zwart Baflo staat door deze overwinning op een keurige tweede plaats met 7 uit 3.