De lijsttrekkers: Rolf Prummel van D66

Foto: Plakkers en Makkers

De verkiezingen voor de gemeente Het Hogeland naderen. De programma’s staan op de websites van de partijen. De komende tijd worden de lijsttrekkers aan de tand gevoeld. Aan de hand van drie thema’s die ze zelf kiezen en één vraag: hoe gaan we dit betalen? Rolf Prummel, lijsttrekker van D66 is de eerste in de rij.

De woonboot wiegt zacht op de golfslag van een scheepje dat op het Winsumerdiep voorbij vaart. Het zonlicht van de mogelijk nakende Indian Summer. De lijsttrekker van D66 zet koffie, als openingszet voor het gesprek over het verkiezingsprogramma. Rolf Prummel heeft een vrolijke inkopper. Op 14 oktober was hij jarig, hij werd 52, en precies op deze datum 52 jaar geleden werd D66 opgericht, maar dat spelde je toen als D’66. Ja, D66 werd toen opgericht om met enthousiasme het verkalkte politieke systeem van de achterkamertjes, klaphandjes op te blazen. Dat laten we, zoals we de ontwikkeling van de landelijke partijen wat onder water houden, het gaat immers om de gemeenteraadsverkiezingen. Prummel zit vanaf 2014 in de raad van Winsum.

De motivatie om lijsttrekker te zijn?

Prummel: “Ik ben van oorsprong fietsenmaker. In 2009 verhuisde ik van Amersfoort naar Winsum en er stond toen een mooi pand leeg om een grote fietsenzaak te beginnen. dat was het voormalig Chinees restaurant bij de Albert Heijn. Toen bleek dat ik het niet kon huren omdat er een horeca-bestemming op zit. Dat kan toch niet waar zijn? Ik hoorde van een café-restaurant dat graag een steiger aan het Winsumerdiep wilde om toeristen als klant te trekken. Kreeg geen toestemming. Ik was in Amersfoort al actief, ik meldde me aan voor de steunfractie van D66 in Winsum en kwam vervolgens in de raad. Mijn motivatie is door deze ervaringen gekleurd. We laten kansen liggen op groei van bedrijvigheid en werkgelegenheid door nodeloze vergunningen, bepalingen, regels.”

Nou nou, als ik als burger wat met mijn huis wil, moet ik terecht naar Monumentenzorg, het gemeentehuis, de welstandscommissie. De regels en vergunningen zijn er niet voor niks. En bovendien, die ondernemers klagen sinds mensenheugenis over regels en vergunningen.

“De situatie is nu: je wil wat als ondernemer, je vraagt een vergunning aan en je moet afwachten wat daar uit komt, of het wel of niet kan. Ik wil dat de gemeente in gesprek gaat met ondernemers en hen positief tegemoet treedt. Een aantal regels heb je altijd nodig. Ik wil heldere, duidelijke regels en binnen die kaders moet een ondernemer vrij zijn om te doen wat nodig is voor zijn bedrijf. Ik wil af van al die demotiverende bepalingen, regels, vergunningen.”

Het thema werkgelegenheid. Een gemeenteraad kan wettelijk nauwelijks economische politiek voeren.

“Links om of rechts om, werkgelegenheid staat of valt met de ondernemers. In ons gebied laten we echter enorme kansen liggen. Er is nu al een enorm potentieel in de toeristische sector en de daaraan verwante bedrijvigheid. En het Werelderfgoed Centrum in Lauwersoog moet er nog aan komen. Ik wil dat er een coördinator komt die ondernemers in deze sector bij elkaar brengt, vraagbaak is, en helpt met het aanjagen van initiatieven. Dit is om versnippering tegen te gaan. Zorg ervoor dat mensen die in de WW en de bijstand zitten gemakkelijker bij deze werkgevers aan de slag kunnen. Breng synergie tussen ondernemingen tot stand, voorkom versnippering. . Er is heel veel moois boven de stad Groningen en deze coördinator zou moeten stimuleren dat dit uitgebuit wordt.

Het is hier prettiger te ondernemen dan in de stad. Starters, zzp’ers, internet gebaseerde bedrijven, zet de deur voor ze open…..

Jawel, dat is mooi. Ik herinner me dat de haven van Delfzijl met groot optimisme werd aangelegd in 1972. De bananenterminal werd niks, het is een tijdje een scheepskerkhof geweest, en alle mooie plannen mislukten. Het was een mooi eigenaardig natuurgebied. Als ondernemers niet investeren, gebeurt er niks.

“Ik ben aanzienlijk optimistischer. Ik kijk vooruit. Wat kan de gemeente doen, de provincie, Groningen Seaports om de flow van nu vast te houden en te versterken? Daar liggen nog honderden hectaren om bedrijvigheid op te ontwikkelen. Een mooi idee. Als de koning weer aan een handelsmissie deelneemt, moet hij een brochure, informatiemateriaal bij zich hebben over de Eemshaven. Om die in Japan of waar dan ook onder de aandacht te brengen.”

Het thema wonen. D66 wil diftar voor het huisvuil. Betalen naar gewicht en naar soort afval.

“Gedifferentieerd tarief is vijf jaar geleden in Winsum ingevoerd. Je betaalt naar gewicht voor de grijze en de groene container en naar soort afval. Dit is kostendekkend. Wie veel vervuilt betaalt meer en wie bewust het huisafval beperkt betaalt minder. Dit systeem vermindert de stroom grijs afval. En bovendien is het zwerfvuil opmerkelijk terug gelopen. Het zal een uitdaging worden om dit in de nieuwe gemeente voor elkaar te krijgen.”

Je wilt dat de waardevermeerdering van een huis door milieu-investeringen niet in de OZB-belasting wordt doorberekend.

“Het is te gek voor woorden dat inwoners die hun nek uitsteken om hun woning klimaatbestendiger te maken, daar met een hoger belasting op het huis voor worden afgerekend. Deze mensen leveren een bijdrage aan de grote klimaatdoelen waar we als Nederland aan moeten voldoen. Als een huis meer waard wordt door een uitbouw, een erker, gewone verbouwingen, dan valt die waardevermeerdering gewoon onder de OZB. Waardevermeerderingen door energiebesparende maatregelen horen daar niet onder te vallen.”

Hout stoken. Als D66 het voor het zeggen krijgt, kan ik mijn open haard wel afsluiten.

“Nee. We willen ontmoedigen dat er op hout gestookt wordt. Als je het doet, neem dan goed droog hout. Is het zo verstandig om van het gas af te gaan en bij te stoken met houtkachels? We willen bewustwording, advies geven, om te overwegen geen hout te stoken. Een barbecue, natuurlijk kan dat. Het moet gezellig blijven, hoor.”

D66 wil een wethouder voor klimaat.

“Voor klimaat én milieu. Dit zit nu voor een stukje in landbouw, industrie, woningbouw, overal een beetje. Wij willen dat milieu en klimaat de ruimte, de positie krijgt die het verdient. We moeten een omslag maken en dat kan niet met de huidige versnippering. Er moet een wethouder komen die keihard aan die omslag gaat werken. Dat mag geen lintjesknipper worden, die wordt snel afgerekend. Lintjes knippen hoort erbij, maar klimaat en milieu is voor ons een keiharde politieke zaak.”

Bestuurlijke vernieuwing. Met D66 krijgen we een burgertop erbij, autonome dorpsverenigingen en coöperatieve dorpsraden. Daar komt weer een tussenlaag, voor activisten, belangenbehartigers. En allemaal niet-gekozen en pratend namens iedereen.

“Dorpsverenigingen zul je altijd houden. De afstand tussen gemeentebestuur en de talloze dorpen wordt straks groter. We willen een dorpscoördinator die dorpen helpt zich te ontwikkelen. Ik zou willen dat dorpen meer autonomie krijgen, dat ze een budget krijgen en zelf beslissen of ze er een dorpsommetje mee aanleggen, een schelpenpad leggen. Zulke dingen kun je gerust aan een dorp overlaten, daar hoef je als gemeente niet bij te zitten. Denk nou eens in andere mogelijkheden. Laat een kernteam een plan ontwikkelen. Stel daarna een pannel samen, willekeurig gekozen uit de bewoners die daar over stemmen. Zo’n experiment hebben ze in de stad Groningen met het Noorderplantsoen gedaan. Dat werkt enorm goed. Waar het me ook om gaat is dat het potentieel van de dorpsbewoners méér benut wordt. De tijd dat de gemeente wist wat goed was voor de dorpen is voorbij. Het hoeft niet, zo’n autonomie voor een dorpsvereniging. Het zou mogelijk moeten zijn.”

D66 is tegen verkeersdrempels.

“We willen 30 km in de dorpen en afschaffing van de verkeersdrempels. Die geven alleen maar herrie, nodeloze slijtage aan de auto’s. Automobilisten letten vooral op de drempels in plaats van op het gewone verkeer. Heel resoluut: weg ermee.”

Laatste kwestie: Hoe gaan we dit betalen in een nieuwe gemeente die nu al stevig in het rood staat?

“D66 zal bij een coalitievorming moeten inleveren. Iedere partij trouwens. Hard punt voor mij zijn de duidelijke klimaatdoelen. Een actief woningbouwbeleid met starters- en blijversleningen. Goed vestigings- en ondernemersklimaat voor industrie, oude en nieuwe ondernemers, in alle sectoren. Hier staan we voor, om te beginnen.”

Tekst en foto’s: Berto Merx

Het verkiezingsprogramma van D66 staat op www.noord-groningen.d66.nl/hethogeland/standpunten

 

Cookieinstellingen