Raad unaniem tegen kippenschuur in Roodeschool

De overvolle tribune.
De overvolle tribune.
Foto: Berto Merx

UITHUIZEN – Even klonk er een twijfelend applaus van de overvolle publieke tribune van de raadszaal in Uithuizen. Talrijk waren de inwoners van Roodeschool aanwezig, met spandoeken: tegen de vestiging van een kippenschuur aan de Hooilandseweg 5. En dan stelt de gemeenteraad unaniem dat alles in het werk moet worden gesteld om te voorkomen dat die kippenschuur er komt. De burgemeester zei het mooi: “Deze raad heeft oor en oog voor de inwoners.”

Het is bestuurlijk een ingewikkelde kwestie. Het Groninger provinciebestuur gaf eerder een vergunning aan de bouw van de kippenfarm op grond van de Natuurwet. Het broeide in Roodeschool. Een farm met 48.000 kippen, vlak bij het dorp, dat roept vragen op naar overlast van fijnstof, stank, en bedreiging van de gezondheid. De boer, Van Os, vroeg geen bouwvergunning aan. De gemeenteraad boog zich eerder er over en het gemeentebestuur kon weinig doen, zolang er geen bouwvergunning is. Ondertussen nam de onrust toe, prikacties werden gehouden. Een alternatief werd geopperd dat neerkomt op het verplaatsen van de farm in de polder achter Roodeschool. Echter, er kwam geen aanvraag voor een bouwvergunning, omgevingsvergunning in het jargon.

Linda Visser.

Begin van de week maakte het gemeentebestuur bekend dat er een zware MER-rapportage moet komen voordat een bouwvergunning in behandeling wordt genomen. Deze milieu-effect rapportage moet aandacht besteden aan alle facetten en moet in opdracht van de vergunningsaanvrager worden uitgevoerd. Een onafhankelijke MER-commissie beoordeelt dit rapport en adviseert erover. Dit besluit gaf weer onrust.  

Eltjo Dijkhuis van Gemeentebelangen en Linda Visser van de SP beleefden in de raadsvergadering hun ‘finest houre’. Zij hadden de zaak op de agenda gezet en wilden een uitspraak van de raad over de kippenfarm. Alex Hofman van de actievoerders maakte gebruik van het spreekrecht om de bezwaren nog een keer op een rij te zetten. Cor Maring en Harry Das die op een steenworp afstand van de geplande farm wonen, brachten hun persoonlijke schade naar voren.

Harma Dost.

De VVD-fractie twijfelde in eerste instantie. Lammert Westerhuis was huiverig voor het doorkruisen van procedures en stelde voor alles in het werk te stellen om de farm in de polder te krijgen. Lya Groenewoud van de PvdA: “Het kan niet en het mag niet op deze plek.” Ook zij stelde voor om in het ergste geval de farm met 48.000 kippen naar de polder te verplaatsen.

Harma Dost (CDA) meende dat de raad feitelijk niet aanzet is omdat er geen vergunning is aangevraagd: “Ik hecht er aan dat deze kwestie van uit alle gezichtspunten bekeken wordt. Ik ben zeer te spreken over het instellen van de MER-rapportage en we moeten beseffen dat misschien iets mag volgens de regels maar niet hoeft.”

Eltjo Dijkhuis.

Wethouder Harrie Sienot benadrukte nog een keer dat de gemeente aan regels is gebonden. “Wij eisen een MER-procedure voordat er een vergunning kan worden aangevraagd. Wij zijn in gesprek met de ondernemer om de kippenschuur in de polder te zetten. Maar, we zijn pas aan zet als er formeel een vergunning wordt aangevraagd.”

Vervolgens kwam de motie op tafel, door alle partijen getekend, waarin een dringend beroep werd gedaan op het provinciebestuur, de gemeente, de ondernemer en andere betrokkenen om naar een oplossing te zoeken ”waarbij het dorp Roodeschool geen pluimveeschuur als buur krijgt.” Wethouder Sienot verklaarde dat de raad en B en W op één lijn zitten. Bij de stemming werd de motie unaniem aangenomen. Alex Hofman van de actievoerders zei: “Ik ben heel tevreden hierover. Het geeft een goed gevoel dat de raad naar ons luistert.”

Cookieinstellingen