De lijsttrekker: Bernd de Jong van de ChristenUnie

Foto: Constructors

In het kader van de nakende verkiezingen krijgen de lijsttrekkers de gelegenheid om drie zelfgekozen kwesties voor het voetlicht te brengen. Plus die ene vraag: wie gaat dit allemaal betalen. Deze aflevering van het lijsttrekkers interview: Bernd de Jong, eerste op de lijst van de ChristenUnie.

Het is een expeditie, met gecombineerde hulp van tomtom en Google Maps en vrindelijke  locals, om de Waldadrift in Bedum te doordringen. Als je het ene obstakel overwonnen hebt, duikt er gelijk een ander op. Afijn, men is nu eenmaal bezig daar aan de weg te werken. En een gesprek met de lijsttrekker van de ChristenUnie mag wel wat moeite kosten, maar dat geldt voor alle lijsttrekkers.

“…lezen en spelletjes met vrienden.”

Bernd de Jong (33), deed de opleiding tot makelaar, gevolgd door sociale geografie aan de Groninger universiteit. Hij is compagnon in het makelaarsbedrijf Tebbens Torringa in de Stad. Liefhebberijen: lezen (laatste boek: Van Suzanna Jansen Het pauperparadijs), met een vriendenclub spelltjes spelen en zoiets als whisky proeverij doen.

“M’n vader was jarenlang raadslid voor de CU. Dan komt links en rechts de vraag of je ook wat voor de CU wilt doen. Ik was al actief in de kerk en op een bepaald moment zeg je dan ja. Ik kwam in de fractie en vervolgens kwam de vraag of ik lijsttrekker wilde worden. ‘Gaan we doen.’

De bijbelse visie, dat is in het programma van de CU hét fundament.

Bernd de Jong: “De kern is volgens mij dienstbaar zijn, voor de naaste zorgen. Dat is mijn basishouding. Hoe kunnen we iets verder brengen, en vooral luisteren naar andere meningen……”

De aandacht voor de naaste, dat is toch niet specifiek CU, dat doen anderen ook…..

“Ja, je hoeft niet christelijk te zijn om oog voor de naaste te hebben. Bij ons komt de inspiratie hiervoor uit de bijbel, wij zijn er voor wie het niet redt. Het is een basishouding, mensen opgeven hoort er  niet bij, er is altijd een uitgestoken hand voor wie het niet redt.”

Bijbelse inspiratie: “Niet alles is mogelijk.”

Aan welk bijbels beeld moet ik denken?

“De voetwassing. Het moment dat Jezus de voeten wast van zijn leerlingen. De kern van dat beeld is dat je in staat moet zijn tot uiterste dienstbaarheid.”

Daar staat het beeld tegenover van Jezus die de tempel betreedt en de tollenaars, sjacheraarsen nog zowat, er uit jaagt. Die-en-die horen er niet bij…..

“Er zijn altijd grenzen. Politiek is niet altijd leuk, gezellig. Je behoort helder te zeggen waar je voor staat. Aangeven dat iets niet moet en waarom niet. Het beeld van Jezus in de tempel geeft aan dat niet alles mogelijk is en dat je ook strepen moet trekken. Ik wil het niet iedereen naar z’n zin maken.”

Trefwoord in het programma is verbinden.

“Ik ben er blij mee dat mensen zich willen inspannen, in de vorm van dorpsverenigingen, clubjes, comités. Een goed idee moet bij ons terecht komen. We hebben 50 dorpen en we moeten er voor zorgen dat het contact moet de gemeente goed blijft. Daarom willen we de dorpscoördinator, dat is iemand die als een makelaar bemiddelt tussen dorp en gemeente, helpt met uitzoeken hoe en wat er geregeld kan worden. Een aanspreekpunt. En ook willen we de dorpswethouder. Iedere wethouder krijgt een aantal dorpen toegewezen waar hij de zorg om heeft.”

Daar komt een tussenlaag aan.

“Nee, nee, het zijn middelen om beter signalen uit de dorpen op te pikken. Draagvlak voor plannen is een zaak van heen en weer, van de bewoners, naar de gemeente en terug en nog een keer. We moeten er voor zorgen dat we als raad niet in een ivoren toren terecht komen.”

De energietransitie.

“Als gemeente hebben we een voorbeeldrol. Vandaar dat er elektrische dienstfietsen voor het gemeentepersoneel moeten komen. Het wagenpark moet vergroenen en de gebouwen moeten duurzaam worden. De gemeente moet ook de bewoners faciliteren, de inwoners willen wel met energie bezig. Daarom willen we een coördinator die vernieuwingen aanstuurt.

We willen een nieuwe omgevingsvisie voor de gemeente waarin een aantal dingen zijn geregeld. Voor de molens en panelenparken in de Eemshaven, een plan waarin geregeld is dat er meer ruimte komt voor kleine windmolens bij particulieren. We moeten het gemakkelijker maken, meer dan in het verleden, om mensen te laten deelnemen aan de transitie. Help mensen stappen te zetten, en al die stappen bij elkaar leveren verandering op.”

Het fietspad aan de Waldadrift.

Opmerkelijk is de aandacht voor vaartoerisme.

“We hebben zo’n mooie, weidse omgeving, doorsneden met vaarwater. Je proeft bij de ondernemers dat ze dat deel van het toerisme verder willen ontwikkelen. Maak een aan spreekpunt dat de vaarrecreatie stimuleert. Het bedienen van de bruggen kan verbeterd worden, en maak de tijden ervan beter bekend. Organiseer de promotie van de vaarroutes.

We willen ook voorzieningen voor de snelle fiets. De actieradius van de snelle fietsen wordt steeds groter, de snelheid ervan eveneens. In het woon-werkverkeer groeit het gebruik van dit type fiets. En ook in het toerisme. Pas de fietspaden en de wegen daarop aan. Anticipeer op deze ontwikkeling. Als je ziet hoe er is geknokt om bij de renovatie van de Waldadrift hier voor de deur het fietspad aangepast te krijgen.”

Het openbaar vervoer, een buslijn tussen Bedum en Winsum?

“Dit gaat over het belang van de bereikbaarheid tussen deze twee kernen. Het gaat over scholierenvervoer, over de bereikbaarheid van voorzieningen, over sport en cultuur. Dat geeft een meerwaarde.”

Met het OV is het heel eenvoudig: als een lijn duurzaam niet rendabel is, verdwijnt-ie.

“Deze buslijn moet worden meegenomen als punt in de onderhandelingen over de concessie van het OV.”

De zondagsrust. Een typisch CU punt.

“Het is wijs om momenten van rust in het leven in te bouwen. De zondagsrust zoal het vroeger was, dat komt niet terug. Mensen hebben een eigen invulling voor wat ze onder rust verstaan. Voor de een is dat sporten, voor de ander familiebezoek, of gewoon niks doen. Voor mij persoonlijk heeft de zondag een christelijke invulling.  Het gaat me erom dat er in het leven geen verschil meer is  tussen rustperiode en werkperiode, alles gaat zeven dag per week dóór. Bij het maken van plannen moeten we daar rekening mee houden. Mogen de winkels zondag open? Luister naar de middenstand. Maak het mogelijk dat sommige bedrijven die dat per se willen wel open kunnen en wie dat niet wil, de zaak gesloten houdt.”

Het onderwijs. De CU hecht aan de aloude autonomie in eigen kring.

“Bij plannen voor het sluiten van scholen moet vooral de kwaliteit van het onderwijs voorop staan. Maar, dit is een zaak van de schoolbesturen. De gemeente heeft daar weinig invloed op, schoolbesturen zijn autonoom en dat moet principieel ook zo blijven. Als mensen op grond van hun levensovertuiging voor een bepaald type school kiezen, dan is dat hun goed recht.”

Als er genoeg ouders zijn die een islamitische, een boeddhistische of vrije school willen…..

“Dan kan dat. Dat recht hebben ze. Er zit een enorme kracht in variëteit, die moeten we waarderen. En ouders kiezen zelf voor het onderwijs met een bepaalde identiteit voor hun kind, en daar zijn we heel blij mee.”

Het loket evenementen.

“De gemeente behoort dienstbaar te zijn. Bij het organiseren van evenementen komen heel dingen samen, vergunningen, veiligheid verkeershinder, noem maar op. Dat moet goed gedaan worden, vandaar dat we willen dat er vanuit het gemeentehuis hulp gegeven wordt bij het organiseren van evenementen. In Bedum hebben we de leges op dergelijke vergunningen afgeschaft. Je hoeft toch geen belasting te betalen om een evenement te mogen organiseren? ”

Wie gaat dit betalen, van een gemeentebegroting die al mooi rood staat?

“Ik heb geen grote dure wensen. We gaan geen gemakkelijke jaren tegemoet in financieel opzicht. Wij proberen ruimte te maken om dingen voor elkaar te krijgen. We gaan niet op de winkel van Het Hogeland passen. Ik ben er ook voor om bijvoorbeeld de opbrengst van de toeristenbelasting alleen te besteden aan de ontwikkeling van het toerisme. Je laat zien wat je met dergelijke belasting doet. Als het nodig is om te bezuinigen, dan kies ik voor het handhaven van de kwaliteit van een voorziening.”

Tekst en foto’s; Berto Merx

Cookieinstellingen