Politici scoren punten in jongerencentrum Express

 

In plaats van allerlei moeilijke punten te bestuderen of met elkaar te bespreken hadden de vertegenwoordigers van de politieke partijen andere punten om zich mee bezig te houden, pizzapunten! In het jongerencentrum Express te Uithuizen troffen jongeren en politici elkaar woensdagavond  tijdens ‘ Pizza en Politiek’ in een heerlijk, ongedwongen sfeer.

Ceremoniemeester Dion vertelde dat er ongeveer 500 jongeren op Het Hogeland voor het eerst mogen kiezen. De ‘Pizza en Politiek- avond was georganiseerd om elkaar te ontmoeten en met elkaar te praten. Razende reporter Jeffrey was in een keurig pak naar de bijeenkomst gekomen. Op zijn eigen vraag: waarom? antwoordde de vlotbabbelende jongeman: ” Op tv zie ik de politici altijd in pak lopen, ik dacht, dan doe ik dat óók.”

Na een even afwachten- kwartiertje kwamen politici en jongeren aan twee lange tafels te zitten, gewoon gezellig door elkaar heen. Er werd gezellig gepraat en er was wederzijdse interesse.

Naast de gezellige small talk was er ook tijd voor wat ingewikkelder zaken. De jongeren gaven aan de ‘oude’ jeugdwerkers van Barkema en De Haan nog steeds te missen. “De ‘nieuwe’ mensen van Mensenwerk Hogeland doen hun stinkende best en doen ook wel goed werk, maar we missen de ‘oude’ wel. Je moet niet vergeten, we kenden elkaar soms al vijf/ zes jaar” aldus een jongere.

‘Ik vind dat het jongerencentrum eigenlijk óók op zaterdagavond open moet zijn’ vult haar buurvrouw aan. ‘Het is niet mogelijk omdat er niet voldoende vrijwilligers zijn en de uren van de jeugdwerkers niet toereikend zijn.’

‘Wat wil jullie partij eigenlijk voor ons gaan doen?’ wil de razende reporter weten. De vertegenwoordigers, meest lijsttrekkers, sommen hun punten op: voldoende ontmoetingsplaatsen (Gem.Bel.), voorzieningen in stand houden en snel internet (VVD), huisvesting voor jongeren, jeugdsozen in grotere kernen, geen coffeeshops (Hogeland Lokaal Centraal), een jeugdhonk voor wie dat wil (CDA), ontmoetingsplek in ieder dorp moet kunnen, om elkaar te ondersteunen en waar nodig te helpen, een jeugdraad, geld voor jongerenwerk om vaker open te zijn en jeugdzorg (SP).

Overlast

Tijdens het opnoemen van ideeën door de politici ontstaat er eigenlijk uit het niets een discussie over drugsgerelateerde overlast. De jongeren in Express blijken daar ook veel hinder van te ondervinden en voelen zich niet gesteund door bijvoorbeeld de politie. Twee buitenlanders waren bij het centrum gekomen met de vraag of ze drugs konden kopen. Toen de jongeren de vraag negatief beantwoordden werd het bonje. De twee mannen bedreigden de jongeren die op hun beurt de politie belden voor hulp. Het duurde een uur voor de gendarmerie arriveerde. De meeste jongeren zien wel iets in meer BOA’s. “Dan kunnen die zien hoe wij met elkaar omgaan, geen drugs gebruiken en geen rottigheid uithalen.”

Prima avond

Het was een prima avond in Express. De jongeren waren heel openhartig en bereid om de discussie aan te gaan. De politici kregen óók een compliment. Met: ‘Jullie waren open en spontaan vanavond. Leuke, simpele en begrijpelijke taal. Geen pakken of bekakte woorden, het was een goede avond’ sloten de ceremoniemeester en de razende reporter af.

Het zou best kunnen dat deze avond ‘nieuwe’ stemmers heeft opgeleverd. Voor de razende reporter was de avond daarvoor niet nodig, hij moet stemmen van zijn moeder!!

 

Op Twitter keken een aantal politici met tevredenheid terug op de avond.

Linda Visser (SP): “Wauw, wat een toffe avond, bedankt voor de interesse, de mooie gesprekken nadien en gastvrijhheid! Ben weer een stuk wijzer geworden! Nu op naar een jeugdraad met jongeren die gevraagd en ongevraagd advies geven!”

Stefan van Keijzerswaard (VVD): “Leuke gesprekken gehad vanavond. Prima organisatie van een enthousiaste groep jongeren. Jongeren zijn de toekomst van Het_Hogeland. Luisteren wat zij willen en er iets mee doen is de opdracht die ik van ze heb gekregen.”

 

Meer foto’s in de serie boven de tekst.

Reacties

gallery
124045
  In plaats van allerlei moeilijke punten te bestuderen of met elkaar te bespreken hadden
https://winsum.nieuws.nl/nieuws/20181108/politici-scoren-punten-jongerencentrum-express/
2018-11-08T19:38:24+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2018/11/08193156/DSC_4171.jpg
Nieuws